Tyskland vil ha nye sanksjoner mot Hviterussland

Tyskland vil ha nye EU-sanksjoner mot Hviterussland, sier utenriksminister Heiko Maas. Han anklager Hviterussland for å utnytte migranter.

Tusener av migranter har samlet seg på den hviterussiske siden av grensen mot Polen. Foto: Leonid Shcheglov / BelTA via AP
Tusener av migranter har samlet seg på den hviterussiske siden av grensen mot Polen. Foto: Leonid Shcheglov / BelTA via AP

– Vi kommer til å sanksjonere alle som deltar i målrettet smugling av migranter, sier Maas.

Han legger til at EU vil arbeide for å utvide og stramme inn sanksjonene mot president Aleksandr Lukasjenkos regime.

– Lukasjenko må innse at hans beregninger ikke virker, sier Maas.

– Utpressing mot EU virker ikke, legger han til.

TV 2 forklarer: Migrantkrisen i Øst-Europa

Vesten har i flere måneder hevdet at Lukasjenko lurer migranter fra Midtøsten til Hviterussland, for deretter å sende dem mot Polens grense som svar på sanksjoner som EU tidligere har innført etter Lukasjenkos behandling av opposisjonen.

Tusener av migranter står på den hviterussiske siden av grensen mot Polen. Polske myndigheter anklager Russland og Lukasjenkos regime for å bruke migrantene til å true Europas sikkerhet.

Tirsdag advarte Hviterussland Polen for å ha brutt en sikkerhetsavtale ved å utplassere 10.000 militært personell på grensen uten å varsle Hviterussland. Ifølge avtalen skal det i henhold til avtalen være observatører til stede når mer enn 6.000 utplasseres.

Det er svært vanskelig å få uavhengig bekreftelse på hva som foregår i grenseområdet, siden journalister holdes unna på begge sider av grensen.

(©NTB)