Minst ti drept ved turistattraksjon i Istanbul – nordmann skadet

ISTANBUL/ANKARA/BERGEN (TV 2) Ti personer er drept og flere er skadet i det som trolig er et selvmordsangrep. En turist fra Norge er blant de skadde. IS står bak angrepet, sier Tyrkias statsminister.

Den antatte selvmordsbomberen i Istanbul var en syrisk statsborger født i 1988, opplyser Tyrkias visestatsminister Numan Kurtulmus. Han var medlem av IS, ifølge Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu.

Visestatsministeren sier selvmordsbomberen er identifisert ut fra kroppsdeler som ble funnet på åstedet.

Eksplosjonen rammet det historiske kvarteret, Sultanahmet. 

Ti drept

Øyenvitner forteller om et kraftig smell, og TV-bilder fra CNN Turk viser politi og ambulanser som kommer til stedet. Flere livløse personer lå på bakken. Minst ti personer er bekreftet drept. Alle de ti skal være utenlandske, og majoriteten skal være tyskere, skriver Reuters

UD sier til TV 2 at de har fått informasjon om at det er én nordmann som er lettere skadd etter eksplosjonen. Denne personen får nå behandling på sykehus i Istanbul.

Den skadde er Jostein Nielsen, som har fått en splint i kneet. Han er operert på et sykehus i Istanbul. Nielsen var på Sultanahmet-plassen sammen med sin kone da eksplosjonen rammet

Titusener av turister besøker daglig Sultanahmed. At terrorangrepet var rettet nettopp her, er nytt i Tyrkia. 

– De angrepene som har vært i Tyrkia før har vært rettet mot politiske miljøer. Det er annerledes når det er rettet mot turiststrøk, sier Adrian Nyhammar Olsen som er reporter i TV 2 Nyhetene.

Han har bodd i Istanbul det siste halvåret, og befinner seg nå ved åstedet for eksplosjonen. 

– Det er veldig stille her nå. Mange holder seg nok borte fra stedet. Det er vanligvis mange turister her, sier han. 

Mistenker terrorangrep

Myndighetene mistenker at eksplosjonen er et terrorangrep, melder AFP. Statsminister Ahmet Davutoglu innkaller Tyrkias regjering til krisemøte.

TV-kanalen NTV melder at eksplosjonen gikk av ved den egyptiske obelisk, som er et kjent kjennemerke i et parkområde.

Den historiske plassen er sperret av. Politiet frykter flere eksplosjoner.

Regjeringen i Tyrkia har innført et midlertidig kringkastingsforbud i kjølvannet av eksplosjonen. Nyhetsbyrået DPA melder at en av deres reportere på stedet har støtt på problemer med å rapportere fra stedet.

Den private kringkasteren CNN Turk melder dessuten at de møter på «restriksjoner» i rapporteringen om eksplosjonen.

Turistmål

Sultanahmet er et turistmål i sentrum av Istanbul hvor man blant annet finner den blå moské og den tidligere kirken og moskeen Hagia Sofia, som i dag er et museum.

Det har vært spenning i Istanbul lenge, spesielt før, under og etter terrorangrepet i Ankara, og fram i valget 1. november. Det var mange demonstrasjoner i Istanbul og flere steder i landet. Etter valget roet det, seg, så tirsdagens eksplsjon kom relativt overraskende.

Brende i Tyrkia

Utenriksminister Børge Brende er for øyeblikket i den tyrkiske hovedstaden Ankara jhvor han skal møte president Recep Tayyip Erdogan og en rekke andre tyrkiske politikere. Planen er å diskutere situasjonen i Syria og Irak.

– Den norske ambassaden i Tyrkia arbeider med å få oversikt over situasjonen, opplyser pressevakt i UD, Astrid Sehl, til NTB.

Utsatt for terrorangrep

I 2015 ble Tyrkia rammet av to blodige terrorangrep. Mer enn 30 personer ble drept da IS utførte et angrep i byen Suruc ved grensen til Syria i juli, og i oktober ble over 100 personer drept da en lokal IS-celle utførte to selvmordsangrep i hovedstaden Ankara.

(NTB/TV 2)