Bilåret 2016: Disse nyhetene kan du glede deg til

Særlig én modell knyttes det store forventninger til ...

Det går mot nok et spennende bilår i 2016. Blant de hotteste nyhetene vi vil skifte beskjentskap til er nye Mercedes E-klasse, med banebrytende interiørløsninger, Tesla Model X og Volvo S90.
Det går mot nok et spennende bilår i 2016. Blant de hotteste nyhetene vi vil skifte beskjentskap til er nye Mercedes E-klasse, med banebrytende interiørløsninger, Tesla Model X og Volvo S90.

Vi har ikke mer enn akkurat lagt bak oss 2015 – men allerede nå er fokus for fullt på hva som venter oss i 2016. På bilfronten er det flere spennende nyheter på vei inn, som vil prege bilsalget både i Norge og ellers i verden.

Her finner du noen av de modellene vi tror blir blant de mest interessante for norske kjøpere, i ulike kategorier og prisklasser.

2015 ble et av tidenes beste for bilbransjen, med tanke på antall solgte biler i Norge, og mye tyder på at vi drar med oss mye av den gode flyten i år også.

Elbil:

Etter at det virker å være tverrpolitisk enighet om at avgiftene på både diesel og bensin må opp, kommer det bare til å bli enda mer populært med elbiler.

Den mest banebrytende modellen i dette segmentet blir utvilsomt Tesla Model X. 

I kjent stil har den amerikanske bilprodusenten sørget for å imponere med både ytelser, rekkevidde, plass og utstyr. 0-100 km/t på så lite som 3,4 sekunder i verstingutgaven, toppfart på 250 km/t og estimert rekkevidde på opptil 470 km er tørre fakta.

Dette blir dessuten noe så sjeldent som en elektrisk bil med hengerfeste. Den kan trekke 2.260 kilo. Det er gode nyheter for oss nordmenn, som liker både å sjaue litt, trekke campingvogn og hestevogn. 

Leveringene av de første bilene har alt startet i USA. Her hjemme må vi nok vente til rundt februar/mars før de første bilene er på plass.

De som bestiller nå, må trolig vente til slutten av året før de får bilen levert.

Prisene ender fort på rundt en million kroner for Signature-modellene.

Les også: Dette bør du vite om Tesla Model X

Kompakt-SUV: 

I en helt annen klasse, både med tanke på pris og størrelse, finner vi Kia Sportage. Den kommer i helt ny generasjon i 2016. Og det er en bil det knyttes store forventninger til. Kia har hatt kjempesuksess med Sportage-modellen som nå skal erstattes. Ikke minst i Norge – der det ble solgt rundt 2.500 eksemplarer i året på det meste.

Den nye tar designet i en helt annen retning enn dagens modell. Den ser ganske frisk ut, og har fått en front som passer godt inn med de andre modellene i Kia-familien. 

Vi fikk se bilen på Frankfurt-utstillingen tidligere i høst, og det er ingen tvil om at den tar blant annet interiørkvalitet et steg videre.

Sportage anno 2016 lanseres i Norge i februar.

Les også: Offisiell: Her er oppfølgeren til en stor Norges-suksess

Hybrid:

En av de virkelig pioneerene på hybridbil-fronten var utvilsomt Toyota Prius. Den kom allerede i 1997, og var verdens første serieproduserte hybridbil.

Den gang da, var det en viss skepsis rundt biler som gikk på både strøm og bensin. Men tiden har jo ettertrykkelig vist at dette var en fornuftig satsing.

Den nye generasjonen er umiskjennelig Prius, når det kommer til utseende, men det er lagt mer flid i designelementene enn tidligere. Her tør en virkelig å være annerledes.

Nyhet på denne bilen er at også her blir det nå mulighet for å få montert hengerfeste. Bilen er ventet å komme til norske forhandlere i løpet av første kvartal.

Les også: Toyota Prius: Endelig får du den med hengerfeste

Personbil:

Volvo har virkelig fått vind i seilene, med sin store SUV XC90. Det har rett og slett vært en braksuksess. Bare i Norge har det blitt omsatt biler for over en milliard kroner! 

Nå vil de følge opp med en ny, stor bil – nemlig S90. Det blir erstatteren til dagens S80, og etterhvert kommer stasjonsvogna V90, som i sin tur erstatter V70.

S90 bygger mye på de samme designelementene som XC90 – blant annet med Tors Hammer-LED-lysene foran. Innvendig er det også lett å kjenne seg igjen, for de som har sittet i en XC90. Det betyr at den store, høyreiste skjermen i dashbordet blir med videre.

Prisene er ikke klare ennå, og til Norge er den først ventet til våren.

Broom var på eksklusiv verdenspremiere av Volvo S90 

Premium:

Også Mercedes E-klasse kommer i helt ny generasjon. Det er en bilmodell som mange flere enn de som kjøper den til privat bruk kommer til å stifte bekjentskap til. E-en er jo fortsatt en av de store favorittene blant taxisjåfører både i Norge og mange andre steder i verden.

Den nye generasjonen kan da også leveres med et eget taxi-oppsett, som gjør at du slipper så mange ekstra duppeditter på dashbordet.

Men mer interessant, er det at den byr på en liten revolusjon når det kommer til infotainmentløsninger. Her legges det blant annet opp til TO store, horisontale skjermer på dashbordet. Disse er dynamiske og har imponerende oppløsning og grafikk. Menyvalgene kan blant annet styres med touchsensitive-knapper på rattet. Broom fikk en førvisning av bilen og infotainmentsystemet, og det viste seg å være svært brukervennlig.

Nye E-klasse vil vises først i januar, og kommer til Norge på vårparten. Prisene er ikke klare.

Les også: Bak dette teppet skjuler det seg en stor bilnyhet