Nå vil Irak kaste terrorhæren ut av landets nest største by

Bagdad (NTB-Reuters): Iraks væpnede styrker vil ta opp kampen om storbyen Mosul i nord så snart de har klart å vinne tilbake Ramadi fra ekstremistgruppa IS, fastslår statsminister Haider al-Abadi.

KNUSER IS: En irakisk M1A1 Abrams stridsvogn i gatene i Ramadi på julaften. Nå håper regjeringen i Bagdad å befri Mosul. FOTO: AFP PHOTO
KNUSER IS: En irakisk M1A1 Abrams stridsvogn i gatene i Ramadi på julaften. Nå håper regjeringen i Bagdad å befri Mosul. FOTO: AFP PHOTO

I en optimistisk pressemelding sier Abadi at en gjenerobring av Mosul vil fordrive IS fra den mest befolkede byen de kontrollerer, og at det vil være en effektiv stopper for statsstrukturen gruppen har bygget opp i Irak.

Mosul er også en viktig inntektskilde for IS, og dersom de skulle miste kontroll over byen, vil også deres innflytelse i Irak bli sterkt redusert.

Seier

– Frigjøringen av vårt kjære Mosul vil oppnås gjennom samarbeid mellom alle irakere etter seieren i Ramadi, sier Abadi.

En seier i Ramadi vil gi hæren et stort, moralsk løft før gjenerobringen av Mosul, men rapportene fra hovedstaden i Anbar-provinsen forteller at soldatene møter kraftig motstand fra IS-krigerne i byen.

Irakiske elitestyrker møter kraftig motstand fra IS-krigerne som har forskanset seg i sentrum av provinshovedstaden Ramadi med snikskyttere, bil- og veibomber.

Da den irakiske hærens såkalte antiterrorstyrke rykket inn i sentrale deler av Ramadi i starten av uka, møtte de begrenset motstand fra IS-krigerne som har kontrollert byen siden mai.

300 igjen

Hovedstaden i Iraks største provins Anbar har vært beleiret siden november, og den irakiske regjeringshæren anslo mandag at under 300 opprørere var igjen i Ramadi.

IS-krigerne konsentrerte sine gjenværende styrker rundt et kompleks av offentlige bygninger i bydelen Hoz, og de irakiske elitestyrkene slet fredag fortsatt med å bekjempe dem.

– Vi møter mange hindre, for det meste snikskyttere og bilbomber, sier en av elitesoldatene, løytnant Bashar Hussein, fra en stilling sør for Hoz.

Torsdag var regjeringssoldatene bare rundt 500 meter fra bygningskomplekset, og dagen etter hadde de bare rykket 200 meter nærmere. Fredag anslår hæren at «færre enn 400» IS-krigere har forskanset seg i Ramadi.(©NTB)

Mer innhold fra TV 2