Blatter og Platini utestengt i åtte år

– Det største politiske jordskjelvet i historien, sier NFFs generalsekretær.

ÅTTE ÅR: Sepp Blatter og Michel Platini er utestengt fra all fotball i åtte år. FOTO: RUBEN SPRICH /
ÅTTE ÅR: Sepp Blatter og Michel Platini er utestengt fra all fotball i åtte år. FOTO: RUBEN SPRICH /

FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini er utestengt fra all fotball i åtte år.

Bakgrunnen for utestengelsen er en pengeoverføring gjort i 2011. De drøyt 17 millioner kronene skal ha vært betaling for arbeid gjort fra 1998 til 2002.

De to har hevdet at det har vært snakk om en muntlig kontrakt og betaling for konsulentarbeid, men FIFAs etiske komité setter ikke lit til partenes forklaring.

– Mens han satt som FIFA-president autoriserte Sepp Blatter pengeoverføringen til Michel Platini. En transaksjon som ikke hadde noe som helst rettslig hjemmel i den skriftlige avtalen mellom partene fra 25. august 1999, står det i FIFAs uttalelse.

Komiteen, ledet av dommer Hans-Joachim Eckert, kan imidlertid ikke bevise korrupsjon, så en livstidsutestengelse var derfor uaktuelt.

I tillegg til utestengelsen har Blatter og Platini fått henholdsvis 440 000 og 700 000 norske kroner i bot.

Overfor TV 2 omtaler generalsekretær i Norges Fotballforbund Kjetil Siem utestengelsen som det største politiske jordskjelvet som har vært.

– Det må være det største politiske jordskjelvet som noen gang har vært. Ikke bare i fotballen, men i all idretts historie. Blatter og Platini har vært to av de mektigste personene innenfor verdensfotballen i mange, mange år, sier Siem.

– De vil nok anke, men det er helt sikkert over uansett. De to som har styrt verdensfotballen er ferdig, sier han.

– Det er en veldig spesiell situasjon. Blatter var jo mannen som arbeidet for opprettelsen av FIFAs etiske komité. Nå faller han for eget grep, sier Siem.

Forsvarer Hallén

NFF med Yngve Hallén i spissen har fått kritikk for offentlig gå ut og støtte Platini. Siem mener Fotballforbundet ikke kan klandres for det.

– Det blir for lett å kritisere når svarene kommer på bordet. Norge har stemt på begge, men begge var listet som godkjente kandidater, og da må man forholde seg til det. Det er umulig å vite hva folk har i baksetet før du ser i baksetet, så det blir helt feil å kritisere fotballpresidenten, sier Siem.

Tre viktige grep for nye FIFA

Siem trekker frem tre elementære grep som må gjøres for å stable nye FIFA på beina.

– Alle medie- og markedsrettigheter må tilbake til FIFA selv, slik at det styres sentralt og lokale ledere ikke kan benytte seg av mulighetene til å videreselge rettigheter. Da har man bedre kontroll, sier Siem.

– I tillegg må lages et system hvor det trekkes tydeligere linjer mellom president og styre. Man trenger en tydeligere oversikt over hvem som har ansvar for hva, sier han.

– Til slutt må man vurdere hvordan VM skal fordeles og man trenger en konklusjon på Qatar-VM veldig fort. Den kan ikke henge lenger. Man må bestemme seg for om det skal arrangeres eller ikke. Det kan bare gjøres på ett grunnlag, nemlig om mesterskapet er kjøpt og betalt eller ikke. Er ikke mesterskapet kjøpt så må det støttes, sier Siem. 

Nytt valg i Februar

I februar er det duket for nytt presidentvalg i FIFA, og der sitter UEFA igjen med én kandidat. Avtroppende fotballpresident Yngve Halléns siste gjerning vil bli å avgi Norges stemme ved valget.

– Det blir det aller siste han gjør som president i NFF, så det er naturligvis et svært viktig valg for fremtiden, sier Siem.

– Europa sitter igjen med én kandidat, Infantino. Hvis han får med seg hele Europa trenger han 54 stemmer til for å få flertall i presidentvalget. Han står frem som det klart beste alternativet blant kandidatene, sier Siem.

Mer innhold fra TV 2