Slik lager du smakfull vegetarisk julemat

Deilig avocadosuppe med ristede gresskarkjerner, og blomkål biryani med karamellisert rødløk på menyen hos Wenche.

Vegetarisk julemat

Til 4 personer

Avocadosuppe med ristede gresskarkjerner

Dette trenger du:

  • 3 avocado
  • ½ stor slangeagurk
  • ½ dl vann tilsatt saft fra 1 sitron
  • 1-2 dl kokosmelk
  • 1-2 ts hakket ingefær
  • ½ - 1 chili uten frø, evt. ½ - 1 ts red currypaste
  • 1-2 ss sweet chili
  • Salt og pepper
  • Gresskarkjerner, som ristes i en tørr panne
  • Frisk koriander eller gressløk
  • Olivenolje

Slik gjør du:

Kjør avocadokjøtt og slangeagurk i biter i en blender, til det blir en glatt mos.
Tilsett vann, sitron og kokosmelk, til passe konsistens.
Smak til med salt og krydder.
Server kald eller romtemperert med ett dryss av ristede gresskarkjerner, ringle over olivenolje og avslutt med frisk koriander eller gressløk.

Blomkål biryani

Dette trenger du:

  • 2-3 dl ris kokes etter anvisning på pakken.
  • 1-2 blomkålhoder (2 små)
  • 1 løk (gul)
  • 2 fedd hvitløk
  • ½-1 ts finhakket frisk ingefær
  • ½-1 chili
  • Olje til steking
  • 1-2 dl cashewnøtter
  • 2 dl rosiner
  • 6 nellikspiker, hel nellik
  • 2 stjerneanis, hele
  • 2 laurbærblad
  • 4 kardemommekapsler, hele
  • 1 ss gurkemeie
  • 1 ts fennikelfrø

Karamellisert rødløk

  • 1 rød løk
  • Olje eller smør til steking
  • 1 ½ ts sukker

Slik gjør du:

Del blomkål i buketter, kok opp og la trekke 1-2 min. Avkjøl!
Hakk opp gul løk, hvitløk, ingefær og chili.
Varm olje i en kjele og rist cashewnøtter lett før du har i litt mer olje, den hakkede løken, hvitløk, chili, rosiner og ingefær.
Rør inn resten av krydderet og la det steke til løken er myk og blank.
Tilsett godt avrente blomkålbukettene, den kokte risen og bland lett sammen.
Smak til med salt.
Ha alt over i en smurt ildfast form.
Stek i varm stekeovn ved 180 grader i ca. 10 min.
Kutt rødløk i tynne skiver og stek på middels varme i olje og sukker, til de er karamellisert, tar ca. 10 minutter.

Karamellisert rødløk
Skjær løken i tynne båter eller ringer.
Surr til den er myk i litt olje eller smør.
Dryss over sukker, øk temperaturen og stek under omrøring.
Sukkeret smelter og løken blir karamellisert.

Server blomkålformen med den karamelliserte rødløken på toppen, frisk koriander og nanbrød, og evt. en krydret yoghurtsaus.