Trump vil nekte muslimer innreise til USA

Donald Trump vil at USA skal nekte alle muslimer innreise til landet inntil videre.

KONTROVERSIELL: Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump snakker under et arrangement i Washington tidligere denne måneden. Foto: AP Photo/Susan Walsh
KONTROVERSIELL: Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump snakker under et arrangement i Washington tidligere denne måneden. Foto: AP Photo/Susan Walsh

Meningsmålinger viser et «hat» fra muslimer mot amerikanere som kan føre til flere angrep, sier Trump i en uttalelse sendt ut til mediene.

USA bør innføre innreisenekt fram til Kongressen kan sette i verk noen tiltak, mener han.

– Uten å se på de forskjellige meningsmålingene er det tydelig for alle at hatet er utenfor fatteevne, sier han.

– Hvor dette hatet kommer fra og hvorfor må vi finne ut av. Fram til vi kan fastslå og forstå dette problemet og den farlige trusselen det utgjør, kan ikke vårt land være offer for forferdelige angrep av mennesker som bare tror på jihad, og som ikke har noe fornuft eller respekt for menneskeliv, står det å lese i uttalelsen.

Sterke reaksjoner

Reaksjonene er sterke etter Trumps uttalelser.

– Donald Trumps utspill er helt forvirret. Hans forslag er ikke seriøst, tvitret Jeb Bush, som i likhet med Trump kjemper om å bli Republikanernes presidentkandidat.

– Latterlig, mener guvernør Chris Christie, en annen av Trumps rivaler.

Hillary Clinton, som er favoritt til å bli demokratenes presidentkandidat, omtaler Trumps ideer som «kritikkverdige, fordomsfulle og splittende».

Ben Rhodes, som er utenrikspolitisk rådgiver i Det hvite hus, sier at forslaget strider mot amerikanske verdier, religionsfrihet og landets nasjonale sikkerhetsinteresser.

Faller på meningsmålingene

Trumps oppslutning blant republikanske velgere falt 12 prosentpoeng på mindre enn en uke, ifølge en meningsmåling som ble publisert for en uke siden.

Nedgangen er den største for Trump siden han i juli tok ledelsen blant kandidatene som kjemper om å bli Republikanernes presidentkandidat. (©NTB)