Rapport: Derfor styrtet AirAsia-flyet

Flybesetningens handlinger bidro til at AirAsias passasjerfly styrtet i Javasjøen i fjor, ifølge indonesiske etterforskere. Alle 162 om bord omkom.

LETEAKSJON: Her har halen til Air Asia-flyet blitt løftet om bord på skipet USS Fort Worth. FOTO: MC2 ANTONIO P. TURRETTO RAMOS / AFP
LETEAKSJON: Her har halen til Air Asia-flyet blitt løftet om bord på skipet USS Fort Worth. FOTO: MC2 ANTONIO P. TURRETTO RAMOS / AFP

En varig feil i flyets flykontrollsystem, som hadde gitt utslag 23 ganger før katastrofen, var bakteppet for flystyrten. Feilen førte først til at flygerne koblet fra autopiloten i forsøket på å håndtere situasjonen, som oppsto i stormfullt vær.

Mannskapets videre håndtering førte til at flygerne mistet kontrollen over maskinen, ifølge den endelige rapporten fra det indonesiske etterforskningsteamet, nesten ett år etter katastrofen.

En komponent i flyets såkalte sidestyringssystem var sprukket, noe som fikk flyets systemer til å sende gjentatte advarsler til flygerne. Etter den fjerde advarselen slo pilotene av deler av flyets kontrollsystem i et forsøk på en omstart. Dermed ble autopiloten slått av. Besetningen håndterte situasjonen dårlig, fastslår etterforskerne.

– Det førte til en manglende evne til å kontrollere flymaskinen, noe som fikk flyet inn i et langvarig tap av løfteevne som flyets mannskap ikke var i stand til å gjenopprette, heter det i en pressemelding fra Indonesias nasjonale transportsikkerhetskomité mandag.

Flyet av typen Airbus A320 styrtet før det var halvveis i den to timer lange ruten fra Surabaya i Indonesia til Singapore 28. desember i fjor.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2