Tradisjonsmat fra Setesdal

Mange kokker, men lite søl i Wenches kjøkken i dag. Trond Moi, Rune Andersen og Margit Dale var gjester. De laget stekt fjellørret, servert på surmelkspannekake med fløte- og gressløksaus.

Dette trenger du:

  • 1 kg fjellørret
  • Smør til steking
  • Salt, pepper
  • 3 dl kremfløte
  • Gressløk

Surmelkspannekake:

  • 4 dl kulturmelk
  • 3,8 dl hvetmel
  • 2 ts natron
  • Smør til steking

Slik gjør du:

Begynn med å lage røre til surmelkspannekaker.
Rør sammen kulturmelk, hvetemel og natron til en glatt røre.
Sett til svelling i ca. 20 min.
Filetèr fisken, skrap av skjellene på skinnsiden.
Klipp av finner.
Legg fisken på en tallerken, dryss på litt salt.
Fortsett med å steke surmelkspannekaker.
Stek pannekakene i stekepanne med smør, ved middels varme.
Ca. 1 cm tykke, stek 3-4 min på hver side.

Smelt smør i stekepanne.
Stek fisken med skinnsiden ned ved høy temperatur.
Skinnet skal stekes sprøtt.
Snu og stek kun kort tid på kjøttsiden.
Legg over på en tallerken.
Hell fløte i pannen, kok opp og la trekke i 8-10 min.
Smak eventuelt til med litt salt og pepper.
Tilsett finhakket gressløk.
Server den stekte ørreten på surmelkspannekake.
Hell fløtesausen over fisken, og dryss på rikelig med finhakket gressløk.