– Jagerflyet var trolig i syrisk luftrom da det ble skutt ned

En amerikansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået Reuters at flyet trolig var i syrisk luftrom da det ble skutt ned.

USAs president Barack Obama og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har snakket sammen etter nedskytingen av et russisk fly ved den tyrkisk-syriske grensen.

– De var enige om at det er viktig å dempe spenningene og gjøre en innsats for å få på plass ordninger som hindrer at slike hendelser gjentar seg, heter det i en uttalelse fra presidentkontoret i Tyrkias hovedstad Ankara.

Ifølge Det hvite hus skal Obama også ha understreket «USAs og NATOs støtte til Tyrkias rett til å forsvare sin suverenitet».

– I syrisk luftrom

Tirsdag ble et russisk Su-24-fly skutt ned av tyrkiske F16-fly på patrulje etter at det angivelig skal ha krenket tyrkisk luftrom. Russiske myndigheter hevder på sin side at de kan bevise at flyet hele tiden befant seg på russisk side.

Tyrkia har bedt om støtte fra NATO, og forsvarsalliansen innkalte til hastemøte om saken.

En amerikansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået Reuters at flyet trolig var i syrisk luftrom da det ble skutt ned. Samtidig har forsvarsdepartementet Pentagon bekreftet at det russiske kampflyet fikk ti advarsler over radio før nedskytingen.

– Har skutt pilotene

En video viser de to pilotene som har skutt seg ut av flyet i fallskjermer. En nestkommanderende i en turkmensk opprørsgruppe har opplyst at hans menn har skutt begge de to pilotene. 

Det russiske militæret har bekreftet at en pilot ble skutt fra bakken på vei ned, og at en annen soldat døde under en redningsaksjon, melder nyhetsbyrået Reuters

Tirsdag ettermiddag beskrev Russlands president Vladimir Putin nedskytingen som et feigt «bakholdsangrep».

– Tapet vi har lidd i dag kommer på grunn av at noen har dolket oss i ryggen. De ansvarlige er terroristenes medsammensvorne. Jeg kan ikke karakterisere det som skjedde i dag på annen måte, sa Putin til pressen i Sotsji.

NTB/ TV 2