Saftig, krydret fruktkake til jul

Dette er en typisk engelsk fruktkake som blir aller best hvis den får stå og modne i kjøleskapet i to til tre uker.

Pakk kaken i matpapir med en frysepose utenpå.
Fruktkaken kan serveres til et godt stykke blåmuggost, den kan serveres med litt salt kjøttmat, for eksempel lammerull eller sylte.
Eller den kan serveres med pisket smør, smaksatt med melis og litt konjakk/brandy (se tips)
Stekes i springform, 22 cm

Dette trenger du:

  • 8-10 aprikoser, hakkede ca 1 dl
  • 5 dl rosiner
  • 1 ½ dl konjakk/brandy/sherry, presset saft av appelsin, eller innkokt eplemost (eplesirup)
  • 170 g mykt smør
  • 170 g brunt sukker
  • 3 egg
  • 1 vaniljestang (kun frøene)
  • 200 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • ½ ts kanel
  • ½ ts anis
  • ½ ts kardemomme
  • ½ ts malt nellik
  • ¼ ts malt ingefær
  • 2 dl grovhakkede pistasjnøtter eller valnøtter
  • 1 ½ dl hakket fruktkjøtt (uten hinner) fra appelsin
  • Til dynking etter steking ca 2 ½ dl konjakk/sherry/presset saft fra appelsin eller innkokt eplemost (eplesirup)

Slik gjør du:

Mariner hakkede aprikoser og rosiner i konjakk (eventuelt andre alternativer som er foreslått) i minst 3 timer.
Pisk mykt smør og sukker, lyst og luftig.
Tilsett frø fra vaniljestang.
Pisk inn ett og ett egg.
Bland sammen hvetemel, bakepulver, krydder, hakkede pistasjnøtter, marinerte aprikoser, rosiner og hakket appelsinkjøtt og vend inn i smørblandingen.
Bruk en slikkepott.
Fyll røren i bakepapirkledt og smurt form.
Stek i varm stekeovn 150 oC, nederste rille i ca 1½ time (mulig 1t og 20 min er nok), prøv med en kakestikke og sjekk om kaken løsner fra sidene. De siste 30min av steketiden, dekk kaken med bakepapir eller aluminiumsfolie slik at den ikke blir for hardt stekt på toppen.
Ta ut kaken, sett den på en rist og la hvile i formen i ca 20 min.
Prikk i kaken med sen kakestikke.
Bruk en skje og fordel over kaken med konjakk, eventuelt andre alternativer som er foreslått.
Avkjøl helt før kaken tas ut av formen, pakkes inn og legges kaldt til modning.

Tips: Tradisjonelt engelsk tilbehør til fruktkaken.
Pisk 100 g smør (helst usaltet) med 100g melis til en hvit og luftig smørkrem.
Tilsett 2-3 ss konjakk eller brandy, og 1 ss varmt vann, og pisk videre til en luftig krem.