Politiet trenger hjelp etter flere hundre tyveri-meldinger 

Tyvene går etter to bestemte bilmerker.

Slik ser det ut når tyvene har gjort sitt, hele infotainment-enheten er røsket ut av midtkonsollen i dashbordet. Foto: Politiet.
Slik ser det ut når tyvene har gjort sitt, hele infotainment-enheten er røsket ut av midtkonsollen i dashbordet. Foto: Politiet.

I høst har en eller flere bander begått en rekke tyverier fra biler av merkene Volkswagen og Skoda, på Østlandet. 

Her er det én ting som er målet. De bryter seg inn i bilene, og tar med seg navigasjons- og multimedia-enhetene i dashbordet. Tyvene har særlig operert i Akershus, Hedmark og Oppland. Det gjør at politiet  har etablert en sentral etterforskningsgruppe i håp om å finne gjerningspersonene, og stoppe dem.

Flere hundre meldinger

Nå går operasjonsssentralen ved Oslo Politikammer ut med følgende melding:

Politiet på Østlandet har mottatt flere hundre meldinger om GPS-tyverier de siste ukene.

20 biler (VW og Skoda) har de siste nettene blitt frastjålet sin integrerte GPS.
Meld fra til politiet dersom du er utsatt for bilinnbrudd. 

Vi ønsker varslinger umiddelbart slik at vi får igangsatt snarlig åstedsundersøkelse og etterforskning.

Her får politiet en skikkelig Tesla-overraskelse

Koster mye penger

Måten innbruddene gjøres på, tyder på at dette absolutt er folk som vet hva de driver med. Framgangsmåten er som regel at et av sidevinduene foran blir tatt ut, ikke knust. Deretter brukes egnet verktøy for å ta ut selve multimedia-enhetene.

Dette er utstyr som koster mye penger hvis man skal kjøpe det "løst". En navigasjonsenhet kan fort koste over 30.000 kroner. Svært mye tyder på at utstyret forsvinner ut av Norge.

– Hvorfor er navigasjon egentlig så dyrt?

Alarm

Hva kan så bileierne gjøre for å beskytte seg mot dette? Brooms bilekspert Benny Christensen har disse rådene:

– Hvis man har mulighet til det, er det beste helt klart å parkere i en låst garasje. Har man ikke garasje, er det i det minste lurt å sørge for at utelys står på om natten, slik at bilen og området rundt er opplyst. Da blir det kanskje ikke like fristende for tyvene å slå til.

– En alarm er også veldig god forsikring mot innbrudd i bilen. Mange tenker kanskje at det ikke er så viktig når startsperrer gjør at det er svært vanskelig å stjele bilen. Men en startsperre hjelper ikke mot innbruddstyver, sier Benny.

Ofte blitt henlagt

– Hva med selve forsikringen?

– De aller fleste vil nok få dette dekket på forsikringen sin, man slipper unna med en egenandel. Men innbrudd som dette medfører også mye kjedelig ekstraarbeid. Man må anmelde og bilen må leveres til verksted. Ofte er det gjort ganske store ødeleggelser også på ting rundt selve enhetene. Deler må bestilles og jobben kan fort være tidkrevende, alt dette er ting vi bileiere veldig gjerne vil være foruten.

– Tidligere har vi sett at mange slike saker bare har blitt henlagt. Derfor synes jeg det er svært gledelig at politiet løfter det opp og gjør det til et samarbeidsprosjekt. Det er også viktig at vi alle er årvåkne, og melder fra til politiet hvis vi ser noe som kan hjelpe dem. Jeg håper og tror at det vil føre til at man fort får satt en stopper for disse tyveriene, sier Benny.

Derfor har det blitt mye vanskeligere å være biltyv

Stjal bilen – så ringte han for å spørre hvor bensinkortet lå