Regjeringen vil ikke stenge grensen mot Russland nå

Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen holdt hastemøte på Stortinget fredag ettermiddag. Stenging av grensen var tema, bekrefter utenriksminister Børge Brende (H), men sier at det ikke er aktuelt. 

VURDERER Å STENGE: Storskog grensestasjon i Finnmark har plutselig blitt et kjent sted etter at asylsøkere begynte å strømme over. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2
VURDERER Å STENGE: Storskog grensestasjon i Finnmark har plutselig blitt et kjent sted etter at asylsøkere begynte å strømme over. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2

Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen var innkalt til et møte klokken 14.15 fredag ettermiddag.

Utenriksminister Børge Brende (H) bekrefter at stenging av grenseovergangen på Storskog var tema for møtet, men at Norge vil se på andre løsninger før de vurderer dette.

Så langt i år har det kommet 3578 asylsøkere over grensen fra Russland. I forrige uke kom det nærmere 800 asylsøkere denne veien. Strømmen har økt denne uken, noe som volder store bekymringer for utenriksministeren og resten av regjeringen Solberg. 

– Vårt land kan ikke håndtere den mengden som vi nå opplever. Spørsmålet om stengning av grensen har vært oppe de siste dagene. Når vi nå har et spor som er knyttet til raskere utvisning, og strengere kontroll ved grensa i tillegg til de diplomatiske sporene, så er det ikke slik at vi for tiden har noen planer om å stenge grensa, sa utenriksminister Børge Brende (H) til TV 2. 

Opp mot 1000 daglig

Russiske myndigheter har meddelt at det kan komme opp mot 1000 i døgnet over Storskog grensestasjon, som er yttergrense for Schengen-området.

Justisminister Anders Anundsen sier at regjeringen er i tett dialog med russerne. 

– Fra vår side har det vært veldig viktig at vi på  grensekommisærnivå har en veldig grundig og nyttig dialog om hvordan en kan håndtere dette i praksis, og vi har gjort det vi kan så langt i denne dialogen.

Han påpeker at det fra regjeringens side er viktig å sikre et enda sterkere press på å returnere de som kommer over grensa uten å ha rett på asyl.

– Regjeringen har fokus på å raskt returnere tilbake til Russland de som ikke har asylgrunn i Norge, eventuelt tilbake til Afghanistan for de som ikke har asylgrunn i Norge. Det er et viktig og prioritert arbeid for regjeringen, som vi forsterker ytterligere, sier Anundsen til TV 2. 

Alle partiene på Stortinget er representert i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen, og det er tradisjon for at regjeringen forankrer store sikkerhetspolitiske avgjørelser i komiteen.

Før komitémøtet var utenriksminister Børge Brende (H) i møte med leder i utenriks- og forsvarskomiteen Anniken Huitfeldt (Ap). Etter det TV 2 kjenner til, orienterte Brende Huitfeldt om at regjeringen vurderer å stenge grensen mellom Norge og Russland.

Avviste stenging nå

Torsdag kveld gjorde statsminister Erna Solberg det klart at det ikke er aktuelt å nekte flyktninger å komme inn til Norge over grensen fra Russland.

Statsministeren svarte på utfordringen fra ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger under en debatt på NRK torsdag kveld. Han ba om rask handling for å takle situasjonen på grensen i Finnmark.

– Å stenge grensen over natten er ikke et svar i møte med folk som kommer gående i kulden, sa Solberg.

Et signal

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) sier til TV 2 at bare det at det kommer ut at regjeringen vurderer å stenge grensen er et viktig signal til Russland.

 – Det er et alvorlig signal som berører alle og kan være et nyttig signal å ta med seg i diplomatiske kontakter med vår nabo., sier Dørum.

Saken oppdateres