Nora Brockstedt er død

Artisten Nora Brockstedt sovnet stille inn torsdag kveld på Ullevål sykehus etter kort tids sykeleie, opplyser familien. Hun ble 92 år gammel.

ARTISTLEGENDE: Nora Brockstedt ble 92 år gammel. Her fra innlemming Rockheim Hall of Fame i 2013. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
ARTISTLEGENDE: Nora Brockstedt ble 92 år gammel. Her fra innlemming Rockheim Hall of Fame i 2013. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Brockstedt døde på Ullevål sykehus etter kort tids sykeleie, med sine nærmeste rundt seg, opplyser familien til NTB.

Nora Brockstedts karriere gikk over mer enn 60 år. Den folkekjære artisten debuterte på Chat Noir i 1943. I 1945 platedebuterte hun sammen med Oddvar Sanne, som «Harmony Duo».

De neste to tiårene ble hun en av landets mest populære underholdere. Nora Brockstedt var gift med sangtekstforfatteren Arne Riis, som døde i 2009. 

Brockstedt har ifølge Store norske leksikon mottatt en rekke priser og utmerkelser, blant annet Kongens fortjenstmedalje i gull (1995), Spellemannprisens hederspris (1974) og Prøysenprisens ærespris (1997). 

– Levde et liv som er verdt å feire

Artist Åse Kleveland (66) har en rekke gode minner med Brockstedt, og hun ser på henne som et stort forbilde for både unge og eldre.

– Det er både veldig vemodig, og samtidig så er hun en dame som har levd et liv som er verdt å feire, sier hun til TV 2.

– Hun har betydd utrolig mye på tvers av generasjoner – både som den store artisten hun var, og det folkekjære mennesket hun var. Hun har vært med på å forme vårt nasjonale, musikalske forbilde. Nora var så stor! Hun hadde en rekke slagere, og jeg har alltid vært stor fan av henne. Hun hadde så stor integretet, og hun var kul lenge før man begynte å bruke det ordet. Det er vemodig, men også en påminnelse om hvor mye en slik artist kan bety for folket, sier Kleveland.

– Vi er fryktelig lei oss

Brockstedt vant også Melodi Grand Prix en rekke ganger, med blant annet «Voi Voi», «Sommer i Palma» og «Solhverv».

MGP-ekspert Per Sundnes (49) tar beskjeden om Brockstedt veldig tungt. Han har samarbeidet med henne en rekke ganger.

– Dette er vi fryktelig lei oss for. Hun vil bli husket for sitt storsinn og sin musikalitet. Hun var en formidabel kvinne, og hun var raus og inkluderende, sier Sundnes.

– Jeg pleier alltid å bruke henne som et fremragende eksempel på en norsk artist. Hun ga ut jazz-plater helt til slutten, sier Sundnes.

Da Brockstedt vant Melodi Grand Prix i 1960, var det aller første gang konkurransen ble arrangert i Norge.

– Hun var jo den første – hun var nestoren for alt som har med Grand Prix å gjøre, og hun elsket det, sier Sundnes.

– Hun var helt enestående

Også MGP-kommentator Jostein Pedersen (56) synes det er fryktelig trist.

– Det var fælt å høre. Hun var helt enestående og hadde alltid et smil om munnen. Hun var en veldig flott og inspirerende kvinne, sier Jostein Pedersen.

– For meg var hun helt tidløs. Jeg kan huske at under skeive dager i Oslo, så hadde vi et stort Eurovision-party. Hun var gjest, og vi hadde originale MGP-stjerner fra hele Europa. Hun sa at hun kunne komme på én betingelse: At hun kunne ha på seg det samme kostymet som hun hadde i 1960 igjen. Hun var lei av Voi Voi. Hun ville ikke synge den helt vanlig én gang til. Da hun kom ut på scenen i same-kostymet, ble det vill jubel, sier han.

Vant hederspris

Brockstedt er kjent for sine tolkninger av Alf Prøysens viser, deriblant «Tango for to» (1957) og «Æille så nær som a Ingebjørg» (1962).

Brockstedt ble tildelt Spellemannprisens hederspris i 1974 og Prøysenprisens ærespris i 1997.