Har du kjøttboller til overs? Sjekk hva du kan gjøre med dem

Her er oppskriftene på kjøttbollemåltidene fra TV 2-serien Fingrene av fatet.

OPPSKRIFT: Inger Lise Rypdal og Gustav Nilsen var kokker i tirsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet. Bildet viser Rypdals kjøttbollesandwich. Oppskriften og fremgangsmåte finner du i denne artikkelen. Foto: TV 2
OPPSKRIFT: Inger Lise Rypdal og Gustav Nilsen var kokker i tirsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet. Bildet viser Rypdals kjøttbollesandwich. Oppskriften og fremgangsmåte finner du i denne artikkelen. Foto: TV 2

Inger Lise Rypdal og Gustav Nilsen var kokker i tirsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet.

Nedenfor kan du lese begge oppskriftene og fremgangsmåte på deres matretter med kjøttboller.

Inger Lise Rypdals kjøttbolle-sandwich med frityrstekte løkringer

Ingredienser

  • 100 g. hvetemel.
  • 1 ts. bakepulver.
  • 2 dl. farris.
  • 2 gule løk.
  • Cirka 5 dl. frityrolje.
  • 400 g. kjøttdeig av lam.
  • Salt og pepper.
  • 3 hvitløksfedd.
  • 1 kvast rosmarin.
  • 1 rød paprika.
  • 1 rød chili.
  • 1 boks hermetiske hakkede tomater.
  • Sukker.
  • Bladpersille.
  • 1 rustikk, god baguette.
  • Olivenolje.
  • Cirka 2 dl. yoghurt naturell.
  • 1 lime.
  • 1 kvast peppermynte.

Fremgangsmåte

  • Bland sammen mel, bakepulver, farris og salt til en glatt røre og la den svelle i 20 minutter.
  • Varm opp oljen til frityrstekingen.
  • Bland kjøttet sammen med litt salt, pepper, hakket hvitløk og cirka ½ ss. hakket rosmarin.
  • Form deigen til små kjøttboller og brun de på middels varm panne til de er gyllenbrune.
  • Ta kjøttbollene ut av panna og ha i 1 finstrimlet løk og paprika.
  • La det steke i cirka 2 min., tilsett hakket chili og hermetiske tomater og la det koke noen minutter og smak til med salt, pepper og sukker.
  • Ha kjøttbollene oppi sausen og la dem koke noen minutter på svak varme til de er gjennomvarme.
  • Tilsett hakket persille rett før servering.
  • Del baguetten i fire, men ikke skjær helt gjennom.
  • Ha litt olivenolje, salt og pepper på baguettens snittflater og grill den i en grillpanne eller under grillelementene i ovnen.
  • Bland yoghurten med litt hakket peppermynte og smak til med salt, pepper og lime.
  • Skrell 1 løk og skjær den i ringer.
  • Dypp løkringene i frityrrøren og kok de gylne i den varmen oljen. La de renne av på litt kjøkkenpapir.

Gustav Nilsens keftedes (greske kjøttboller)

Ingredienser

  • 600 g. fersk kværnet lammebog.
  • 200 g. lardo (legges på frys).
  • 3 fedd hvitløk.
  • Persille.
  • Merian.
  • Tørket oregano.
  • Loff.
  • Farris.
  • Salt/pepper.
  • 400 g. gresk yoghurt.
  • 1 stk. agurk.
  • 2 fedd hvitløk
  • Cayenne.
  • Olivenolje.
  • Mynte.
  • Oregano.
  • 4 modne plommetomater.
  • 1 rødløk.
  • 1 fedd hvitløk.
  • Rødvinseddik.
  • Olivenolje.
  • Salt og pepper.
  • Koriander.
  • Spisskumminpulver.
  • 200 g. gresk fetaost (ikke marinert eller på glass).
  • 1 stk. hjertesalat.
  • Deig til pitabrød (8 små emner).

Fremgangsmåte

  • Kjevle ut små pitabrød, og stek de på steinplate i ovn.
  • Hakk urter og løk, og tilsett de sammen med resten av ingrediensene inn i lammedeigen.
  • Riv i lardo, og smak til med krydder og salt/pepper (tips, kværnet lam).
  • Formes til små boller, og stekes pene og gyldne, men rosa kjerne.
  • Lag tzatziki ved å blande alle ingrediensene, og med agurkbånd istedet for revet. Smak til med urter og krydder.
  • Del tomatene i fire, fjern kjernene, og kutt de ned i terninger.
  • Finhakk rødløken, og hakk koriander, og bland dette med tomatene. Smak til med resten av ingrediensene.

Hjemmelagde pitabrød

  • 25 gr. gjær.
  • 5 dl. yoghurt.
  • 1 dl. lettmelk.
  • 1 ts. salt.
  • 2 ss. olivenolje.
  • 400 gr. hvetemel.

Fremgangsmåte

  • Forhåndsvarm stekeovnen til 275 ºC og finn fram et stekebrett kledd med bakepapir.
  • Varm opp melken til fingervarm (37ºC). Rør gjæren ut i lunken væske. Bland melkeblandingen sammen med de øvrige ingrediensene.
  • Elt deigen godt, dekk den med et håndkle eller plast og la den hvile i 10 minutter.
  • Del deigen i 12 jevnstore emner som du kjevler til flate, runde kaker, ca. 10 cm i diameter.
  • Legg pitabrødene på stekebrettet og stek dem midt i ovnen i 7 - 8 minutter.
  • Avkjøl pitabrødene på rist. Skjær ett snitt i brødene før servering.