Har du kjøttboller til overs? Sjekk hva du kan gjøre med dem
Her er oppskriftene på kjøttbollemåltidene fra TV 2-serien Fingrene av fatet.
Inger Lise Rypdal og Gustav Nilsen var kokker i tirsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet.
Nedenfor kan du lese begge oppskriftene og fremgangsmåte på deres matretter med kjøttboller.
Inger Lise Rypdals kjøttbolle-sandwich med frityrstekte løkringer
Ingredienser
- 100 g. hvetemel.
- 1 ts. bakepulver.
- 2 dl. farris.
- 2 gule løk.
- Cirka 5 dl. frityrolje.
- 400 g. kjøttdeig av lam.
- Salt og pepper.
- 3 hvitløksfedd.
- 1 kvast rosmarin.
- 1 rød paprika.
- 1 rød chili.
- 1 boks hermetiske hakkede tomater.
- Sukker.
- Bladpersille.
- 1 rustikk, god baguette.
- Olivenolje.
- Cirka 2 dl. yoghurt naturell.
- 1 lime.
- 1 kvast peppermynte.
Fremgangsmåte
- Bland sammen mel, bakepulver, farris og salt til en glatt røre og la den svelle i 20 minutter.
- Varm opp oljen til frityrstekingen.
- Bland kjøttet sammen med litt salt, pepper, hakket hvitløk og cirka ½ ss. hakket rosmarin.
- Form deigen til små kjøttboller og brun de på middels varm panne til de er gyllenbrune.
- Ta kjøttbollene ut av panna og ha i 1 finstrimlet løk og paprika.
- La det steke i cirka 2 min., tilsett hakket chili og hermetiske tomater og la det koke noen minutter og smak til med salt, pepper og sukker.
- Ha kjøttbollene oppi sausen og la dem koke noen minutter på svak varme til de er gjennomvarme.
- Tilsett hakket persille rett før servering.
- Del baguetten i fire, men ikke skjær helt gjennom.
- Ha litt olivenolje, salt og pepper på baguettens snittflater og grill den i en grillpanne eller under grillelementene i ovnen.
- Bland yoghurten med litt hakket peppermynte og smak til med salt, pepper og lime.
- Skrell 1 løk og skjær den i ringer.
- Dypp løkringene i frityrrøren og kok de gylne i den varmen oljen. La de renne av på litt kjøkkenpapir.
Gustav Nilsens keftedes (greske kjøttboller)
Ingredienser
- 600 g. fersk kværnet lammebog.
- 200 g. lardo (legges på frys).
- 3 fedd hvitløk.
- Persille.
- Merian.
- Tørket oregano.
- Loff.
- Farris.
- Salt/pepper.
- 400 g. gresk yoghurt.
- 1 stk. agurk.
- 2 fedd hvitløk
- Cayenne.
- Olivenolje.
- Mynte.
- Oregano.
- 4 modne plommetomater.
- 1 rødløk.
- 1 fedd hvitløk.
- Rødvinseddik.
- Olivenolje.
- Salt og pepper.
- Koriander.
- Spisskumminpulver.
- 200 g. gresk fetaost (ikke marinert eller på glass).
- 1 stk. hjertesalat.
- Deig til pitabrød (8 små emner).
Fremgangsmåte
- Kjevle ut små pitabrød, og stek de på steinplate i ovn.
- Hakk urter og løk, og tilsett de sammen med resten av ingrediensene inn i lammedeigen.
- Riv i lardo, og smak til med krydder og salt/pepper (tips, kværnet lam).
- Formes til små boller, og stekes pene og gyldne, men rosa kjerne.
- Lag tzatziki ved å blande alle ingrediensene, og med agurkbånd istedet for revet. Smak til med urter og krydder.
- Del tomatene i fire, fjern kjernene, og kutt de ned i terninger.
- Finhakk rødløken, og hakk koriander, og bland dette med tomatene. Smak til med resten av ingrediensene.
Hjemmelagde pitabrød
- 25 gr. gjær.
- 5 dl. yoghurt.
- 1 dl. lettmelk.
- 1 ts. salt.
- 2 ss. olivenolje.
- 400 gr. hvetemel.
Fremgangsmåte
- Forhåndsvarm stekeovnen til 275 ºC og finn fram et stekebrett kledd med bakepapir.
- Varm opp melken til fingervarm (37ºC). Rør gjæren ut i lunken væske. Bland melkeblandingen sammen med de øvrige ingrediensene.
- Elt deigen godt, dekk den med et håndkle eller plast og la den hvile i 10 minutter.
- Del deigen i 12 jevnstore emner som du kjevler til flate, runde kaker, ca. 10 cm i diameter.
- Legg pitabrødene på stekebrettet og stek dem midt i ovnen i 7 - 8 minutter.
- Avkjøl pitabrødene på rist. Skjær ett snitt i brødene før servering.
Artikkelen er oppdatert