Minst 97 mennesker drept i bombeangrep i Tyrkia

Minst 97 mennesker er drept og over hundre er såret i et bombeangrep ved sentralbanestasjonen i Tyrkias hovedstad Ankara.

Ifølge Tyrkias helseminister ble 97 personer drept og 400 såret da to bomber gikk av ved Ankaras sentralbanestasjon lørdag formiddag, melder CNN via Turkish Medical Association.

Tyrkiske myndigheter sier det dreier seg om et terrorangrep, og at man etterforsker opplysningene om at det kan dreie seg om det ble utført av en selvmordsbomber.

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu innkalte lørdag landets sikkerhetssjefer til krisemøte.

Ifølge tyrkiske medier smalt det to ganger, og det skal ha vært flere minutter mellom de to eksplosjonene. Et vitne forteller til CNN at eksplosjonene var så kraftige at de fikk høye bygninger i nærheten til å svaie. 

– En massakre

Bilder fra stedet som er lagt ut på Twitter, viser at flere mennesker ligger blodige på bakken. I tyrkiske medier kan man se skadde mennesker som hjelpes bort fra plassen.

– Dette er en massakre midt i Ankara. To bomber eksploderte med kort mellomrom, sier den tyrkiske fagforeningslederen Lami Ozgen.

– Flere barn blant ofrene

En parlamentariker i det kurdiskvennlige partiet HDP sier til det svenske nyhetsbyrået TT at bombene eksploderte etter at en varslet fredsmarsj hadde startet.

– Etter at marsjen begynte, eksploderte to bomber på kort tid. 40 personer antas å være drept, og jeg har sett flere døde. En massakre, sier Ertudrul Kürkcü på telefon fra Ankara.

– Mange mennesker blør, og ambulansene kommer veldig sent, sier han og føyer til at han også har sett et barn blant ofrene.

– Jeg så ei jente i seks-sjuårsalderen som lå død på bakken, helt dekket av blod. Det er det tristeste øyeblikket i hele mitt liv, sier han.

Fredsmarsj

Angrepet skjedde i nærheten av Ankaras sentralbanestasjon lørdag formiddag. 

Arrangørene bak marsjen var regjeringsmotstandere på den tyrkiske venstresiden, blant dem det prokurdiske partiet HDP. Marsjen skulle markere avstand mot volden som har brutt ut mellom Tyrkias regjeringshær og den tyrkiske PKK-geriljaen sørøst i Tyrkia.

Mener myndighetene visste om angrepsplaner

Hundrevis av mennesker samlet seg i Istanbul lørdag ettermiddag til protest mot regjeringen, som de beskylder for å stå bak angrepet. De krevde blant annet at president Tayyip Erdogan går av, og kalte AK-partiet hans mordere.

HDPs leder Selahattin Demirtas anklager det han kaller den tyrkiske mafiastaten for å stå bak, og mener det er helt usannsynlig at Tyrkias mektige sikkerhetstjeneste ikke kjente til angrepet på forhånd.

– To selvmordsbombere

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu avviser anklagene. Han beskylder IS, PKK eller Tyrkias venstreside for bombeangrepet. 

Davutoglu sier det er klare tegn på at angrepet lørdag formiddag ble utført av to selvmordsbombere.

Han sier også at myndighetene har mistanke om at angrepet ble utført av enten Den islamske staten (IS), den kurdiske PKK-geriljaen eller venstreradikale, og han beskylder gjerningsmennene for å angripe tyrkisk enhet, demokrati og stabilitet.

Jagland fordømmer

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland fordømmer terrorangrepet.

– Nyhetsmeldingene fra Ankara i formiddag er sjokkerende og foruroligende. Dette er et hensynsløs og barbarisk angrep mot fredelige demonstranter, skriver Jagland i en uttalelse.

– Jeg vil uttrykke min medfølelse til alle som har mistet venner og sine kjære. Forsamlingsfrihet og ytringsfrihet er grunnleggende i et demokrati, skriver Jagland.

– Ingen nordmenn

Utenriksdepartementet har ikke fått melding om at norske borgere er blant de drepte og sårede i terrorangrepet i Ankara i Tyrkia lørdag.

– De norske borgerne som vi vet er der, er redegjort for. Ambassaden jobber med å få oversikt over situasjonen og er i kontakt med tyrkiske myndigheter, sier pressevakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet til NTB lørdag formiddag.

NTB/TV 2

TV 2 følger saken. 

 

 

Mer innhold fra TV 2