Nobelprisen i litteratur til hviterussisk forfatter

Svetlana Aleksijevitsj' bøker er forbudt i hjemlandet. Nå får hun nobelpris i litteratur.

FÅR PRIS: Hviterussiske Svetlana Aleksijevitsj får Nobels litteraturpris.  FOTO: REUTERS
FÅR PRIS: Hviterussiske Svetlana Aleksijevitsj får Nobels litteraturpris.  FOTO: REUTERS

67 år gamle Aleksijevitsj er utdannet journalist og har skrevet sakprosa som er blitt oversatt til mer enn 30 språk. Hun var blant de aller største favorittene før prisen ble kunngjort.

En egen sjanger

– Hun har oppfunnet en ny litterær sjanger. Hun overskrider journalistikkens format og har gått videre med en sjanger som andre etterpå har vært med på å jobbe fram. Fjerner man hennes verk fra hyllene, vil man se et gapende hull. Det sier mye om hvor original hun er, sier Svenska Akademiens sekretær Sara Danius.

To av hennes verker er oversatt til norsk på Kagge forlag: «Bønn for Tsjernobyl» og «Krigen har intet kvinnelig ansikt».

Forbudt

Hennes bøker har blitt forbudt i hjemlandet etter at president Aleksandr Lukasjenko overtok makten i Hviterussland i 1998.

Forfatteren gikk fra å stille spørsmål ved sovjetsamfunnets ideologiske sannheter til å havne i opposisjon til Lukasjenkos regime i det uavhengige Hviterussland, ifølge Store Norske Leksikon. På 2000-tallet tilbrakte hun flere år utenlands for å få fred fra regimets trakassering. Hun returnerte til hjemlandet i 2011.

– Den lille sovjetiske jenta

I en kommentar i Dagsavisen kaller kulturjournalist Gerd Elin Stava Sandve prisvinneren «den lille sovjetiske jenta som påpeker at keiser Putin faktisk ikke har klær».

Hun utdyper:

– Aleksijevitsj er en sterk regimekritiker og er særlig skuffet over at de tidligere Sovjet-statene ikke har utnyttet potensialet som lå der etter Sovjetunionens oppløsning, sier Sandve.

Hun forteller at forfatteren på begynnelsen av 90-tallet trodde på en ny start for landene i regionen, men ble skuffet.

–Hun påpeker at det ikke er noe nytt. Det er fortsatt en stor despotisk leder på toppen som alle skal følge blindt. Putin føyer bare seg inn i rekken av despotiske ledere, sier Sandve til TV 2.

Aleksijevitsj er ingen optimist på sitt lands og sin regions vegne, legger hun til.

Av Aleksijevitsj' 20 seneste forgjengere som prisvinnere finner vi fem kvinner og 15 menn.

(NTB/TV 2)

 

Mer innhold fra TV 2