– Dårlig forretningsidé å ta livet av kundene

Rema 1000 er en av matvaregigantene som er med på det store samarbeidet om å kutte saltinnholdet i maten vår.  Målet er at vi i løpet av de neste tre årene skal vi spise 15 prosent mindre salt.

Bare ti prosent av saltet vi spiser, tilsetter vi selv i maten. 

Mellom 70 og 80 prosent av saltet får vi med oss hjem i handleposen, i bearbeidet mat, opplyser Helsedirektoratet.

– Derfor kan ikke myndighetene alene klare å få ned saltinntaket til befolkningen. Vi er avhengig av at vi jobber sammen, sier avdelingsdirektør Hilde Skyvulstad i Helsedirektoratet til TV 2.

De store er med

Helsedirektoratet og mat- og serveringsbransjen går derfor sammen om å kutte saltinnholdet i mat. Både Rema 1000, Norgesgruppen og Coop er med i Saltpartnerskapet. Det er også store produsenter som Tine og Nortura.

– Vi må jobbe systematisk i alle ledd. Nå blir det en mer felles ånd sammen med våre leverandører siden alle har forpliktet seg  til den samme fremdriften, sier Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Rema 1000. Han siterer noe helseminister Bent Høie (H) sa under et møte i Helsedepartementet.

– Det er en utrolig dårlig forretningsidé å ta livet av kundene sine. Det er det vanskelig å være uenig i. Så dette tror jeg er noe alle ser positivt på og ønsker å være med på, sier Reitan til TV 2.

15 prosent mindre

Vi spiser dobbelt så mye salt som det som er anbefalt. Helsedirektoratet ønsker at vi skal skal spise 15 prosent mindre salt innen 2018 og 30 prosent mindre innen 2025.

– Nå vi spiser mye salt, øker blodtrykket. Og da øker også faren for hjerte- og karsykdommer som hjerteinfarkt og hjerneslag. Det er alvorlige sykdommer som vi dør tidlig av. Redusert saltforbruk vil være gi store besparelser både for individet og for samfunnet, sier Skyvulstad.

Helsedirektoratet tiltaksplan om å kutte saltinnholdet i mat ble lansert i 2014. Et av tiltakene var det såkalte «Saltpartnerskapet», et samarbeid med matvare- og serveringsbransje, bransje- og interesseorganisasjoner og forskningsmiljøer.

To av hovedmålene er å øke bevisstheten om at saltreduksjon gir bedre folkehelse og å redusere mengden salt i bearbeidet mat.

– Jeg tror at det vil gjøre en stor forskjell for den norske folkehelsa at vi nå går sammen for å redusere saltinnholdet, sier Skyvulstad.

(TV 2/NTB)