Marcus og Martinus lager taco med Wenche

Wenche hadde besøk av to kjekke og flinke gutter i kjøkkenet i dag. De laget favoritt-tacoen sin, og fikk smake mango for første gang.

Tacoskjell eller tortilla kan fylles med:

Kjøttfyll:
Brun 300 g karbonade-, kjøtt-, eller kyllingkjøttdeig i olje.
Tilsett 2-3 stk finrevne gulrøtter, finhakket løk og smak til med salt, pepper og tacokrydder (hjemmelaget; se egen oppskrift).

Ønsker du å lage en vegetarvariant, prøv:

Bønnestuing

  • ½ løk, gjerne rødløk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 2 ss olivenolje
  • 3 tomater eller 1 boks hakkede tomater
  • 2 bokser sorte eller røde bønner
  • 1 pose tacokrydder

Finhakk, og surr løk og hvitløk i olje.
Tilsett tomater og la trekke sammen med løken i 2-3 min.
Skyll de hermetiske bønnene under rennende kaldt vann og tilsett i kasserollen sammen med tacokrydder.
Kok opp, og la trekke i 3-4 min.

Eller en fiskevariant:
Skjær laks i tynne strimler og stek i olje, krydre med salt, pepper og tacokrydder.

Tacokrydder, hjemmelaget med mindre salt
Lag gjerne en stor porsjon, oppbevar i tett (helst mørk) boks/glass med lokk.

  • 2 ss paprika
  • 1 ss oregano
  • 1-2 ts salt
  • 2 ss fenikkelfrø
  • 2 ss spisskummenfrø
  • 2 ss korianderfrø

Ha alt i en morter og stør sammen.
Oppbevar i tett, mørk boks.

Tomatsalsa

  • 1/2 rødløk
  • 2 fedd hvitløk
  • ½ rød chili
  • saften av ½ sitron eller lime
  • 5 tomater
  • frisk koriander
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ss olivenolje
  • 2-3 ss sweet chilisaus
  • salt

Finhakk løk, hvitløk og chili. (Fjern evt. frø fra chilien hvis du ikke vil ha salsaen for sterk.) Tilsett saft fra sitron eller lime, og la stå og trekke i 20-30 min.
Del tomatene i to, og ta ut innmaten (innmaten kan brukes i bønnefyllet).
Hakk tomatkjøttet, og bland inn marinert løk, chili og malt spisskummen.
Tilsett hakket koriander og smak til med salt.

Guacamole

  • ½ rødløk
  • 2 fedd hvitløk
  • ¼- ½ chili
  • saften av 1 lime
  • 2 spisemodne avocado
  • frisk koriander, pluss evt. knuste korianderfrø
  • 1 ss olivenolje
  • salt

Hakk rødløk, hvitløk og chili
Tilsett limesaft og la stå og trekke 20-30 min.
Skrell og finhakk avocado (ta vare på steinene, se tips).
Bland sammen alle ingrediensene, smak til med hakket koriander og salt.

Tips:
Legg avokadosteinene i den ferdige guacamolen. Det hindrer oksidering, da vil grønnfargen bevares.

Mangosalsa
Uten egg, melk og gluten

  • 2 mango
  • ½ slangeagurk
  • 1 rød paprika
  • ½ rød chili
  • 1 ts frisk hakket mynte eller koriander
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts lime eller sitronsaft
  • 2-3 ss sweet chilisaus

Rens og skjær mango, slangeagurk og paprika i små treninger.
Finhakk chili.
Bland inn mynte, olje og sitronsaft.
La salaten stå og trekke 20-30 min før servering.

Annet godt tilbehør:
Rømme smakt til med litt av tomatsalsaen, revet ost, div. grønnsaker i små biter.
For eksempel agurk, paprika, salat og mais.