Marcus og Martinus lager taco med Wenche
Wenche hadde besøk av to kjekke og flinke gutter i kjøkkenet i dag. De laget favoritt-tacoen sin, og fikk smake mango for første gang.
Tacoskjell eller tortilla kan fylles med:
Kjøttfyll:
Brun 300 g karbonade-, kjøtt-, eller kyllingkjøttdeig i olje.
Tilsett 2-3 stk finrevne gulrøtter, finhakket løk og smak til med salt, pepper og tacokrydder (hjemmelaget; se egen oppskrift).
Ønsker du å lage en vegetarvariant, prøv:
Bønnestuing
- ½ løk, gjerne rødløk
- 2-3 fedd hvitløk
- 2 ss olivenolje
- 3 tomater eller 1 boks hakkede tomater
- 2 bokser sorte eller røde bønner
- 1 pose tacokrydder
Finhakk, og surr løk og hvitløk i olje.
Tilsett tomater og la trekke sammen med løken i 2-3 min.
Skyll de hermetiske bønnene under rennende kaldt vann og tilsett i kasserollen sammen med tacokrydder.
Kok opp, og la trekke i 3-4 min.
Eller en fiskevariant:
Skjær laks i tynne strimler og stek i olje, krydre med salt, pepper og tacokrydder.
Tacokrydder, hjemmelaget med mindre salt
Lag gjerne en stor porsjon, oppbevar i tett (helst mørk) boks/glass med lokk.
- 2 ss paprika
- 1 ss oregano
- 1-2 ts salt
- 2 ss fenikkelfrø
- 2 ss spisskummenfrø
- 2 ss korianderfrø
Ha alt i en morter og stør sammen.
Oppbevar i tett, mørk boks.
Tomatsalsa
- 1/2 rødløk
- 2 fedd hvitløk
- ½ rød chili
- saften av ½ sitron eller lime
- 5 tomater
- frisk koriander
- 1 ts spisskummen
- 1 ss olivenolje
- 2-3 ss sweet chilisaus
- salt
Finhakk løk, hvitløk og chili. (Fjern evt. frø fra chilien hvis du ikke vil ha salsaen for sterk.) Tilsett saft fra sitron eller lime, og la stå og trekke i 20-30 min.
Del tomatene i to, og ta ut innmaten (innmaten kan brukes i bønnefyllet).
Hakk tomatkjøttet, og bland inn marinert løk, chili og malt spisskummen.
Tilsett hakket koriander og smak til med salt.
Guacamole
- ½ rødløk
- 2 fedd hvitløk
- ¼- ½ chili
- saften av 1 lime
- 2 spisemodne avocado
- frisk koriander, pluss evt. knuste korianderfrø
- 1 ss olivenolje
- salt
Hakk rødløk, hvitløk og chili
Tilsett limesaft og la stå og trekke 20-30 min.
Skrell og finhakk avocado (ta vare på steinene, se tips).
Bland sammen alle ingrediensene, smak til med hakket koriander og salt.
Tips:
Legg avokadosteinene i den ferdige guacamolen. Det hindrer oksidering, da vil grønnfargen bevares.
Mangosalsa
Uten egg, melk og gluten
- 2 mango
- ½ slangeagurk
- 1 rød paprika
- ½ rød chili
- 1 ts frisk hakket mynte eller koriander
- 1 ss olivenolje
- 1 ts lime eller sitronsaft
- 2-3 ss sweet chilisaus
Rens og skjær mango, slangeagurk og paprika i små treninger.
Finhakk chili.
Bland inn mynte, olje og sitronsaft.
La salaten stå og trekke 20-30 min før servering.
Annet godt tilbehør:
Rømme smakt til med litt av tomatsalsaen, revet ost, div. grønnsaker i små biter.
For eksempel agurk, paprika, salat og mais.