Druknet Lucas med sementrør – nå får hundedrapsmannen strafferabatt

Borgarting lagmannsrett har halvert straffen for mannen som ble dømt til seks måneders fengsel for å ha druknet hunden Lucas i Moss i Østfold i fjor.

BUNDET TIL SEMENTRØR: Forbipasserende oppdaget hunden som var senket ved Krapfossbrua i Moss sommeren 2014. FOTO: BIRGITTE WINGE HANSEN / PRIVAT
BUNDET TIL SEMENTRØR: Forbipasserende oppdaget hunden som var senket ved Krapfossbrua i Moss sommeren 2014. FOTO: BIRGITTE WINGE HANSEN / PRIVAT

Hunden ble funnet død under Krapfossbrua i Moss i fjor sommer.

Ifølge dommen bandt mannen båndet til hunden fast i et betongrør han fant på stedet, før han kastet hunden seks meter ned i vannet.

Ville ikke betale veterinær

Ifølge dommen vurderte mannen flere måter å avlive hunden på. Han ville ikke ta den med til veterinær fordi det var for dyrt. Da han besluttet å drukne hunden, skyldtes det at han hadde hørt av en bekjent at dette var en human måte å dø på.

Han ville ta livet av hunden fordi han opplevde den som ustabil. Den pep, bet og tisset inne.

Natt til 17. juli 2014 tok han Lucas med seg til Krapfossbrua. Mannen knyttet hundens bånd til et betongrør han fant på stedet og kastet hunden utfor rekkverket på brua. Retten legger til grunn at det var mellom 6,5 og 7 meter til vannet.

Retten anfører at hunden ble utsatt for alvorlig stress, sterk frykt og smerte. Dommen legger imidlertid til grunn at lidelsene var kortvarige. Retten anser det som formildende at den tiltalte mannen selv meldte seg for politiet og tilsto med det samme. Straffen settes til 90 dagers ubetinget fengsel. Mannen får heller ikke lov til å ha husdyr i fem år.

– Gufs fra fortiden

Dyrevernalliansen raser mot dommen.

– Vi mener at denne dommen er et gufs fra fortiden. Den må blir anket, mener en oppgitt Live Kleveland.

Kleveland, som også er jurist, mener dommen er juridisk feil.

– Retten legger avgjørende vekt på tidligere dommer om dyremishandling. Men disse dommene er ikke i overenstemmelse med Stortingets vilje. Derfor mener vi det er en feilaktig dom. Det er svært alvorlig, sier Kleveland.

Reagerte sterkt

Det var sjokkerte vitner som oppdaget hunden i vannet i juli i fjor. En av disse var Heidi Kjørvik, som først fant hunden. Hun fortalte hvordan det var åpenbart at hunden kjempet for å komme seg løs:

– Det var et forferdelig syn. Hunden har lidd. Øynene stod ut av ham, sa Kjørvik.

Da hunden ble hentet opp, viste det seg at den var chippet. Dermed var det en smal sak å finne fram til eieren.

Hundens oppdretter Torhill Marie Grødal tok saken svært tungt.

– Jeg ble kjempelei meg. Jeg gråt i flere dager. Og måten det er gjort på... Det er så unødvendig, sa hun til TV 2 i fjor sommer.

(©NTB/TV 2)