PAELLA, nesten som på Mallorca!

Med spanske råvarer i bagasjen byr Wenche på en herlig spansk gryte, servert med brød og hjemmelaget hvitløksmajones.

Paella

Du kan bruke 1 kylling delt i biter, 2-3 kyllinglår eller 2 stykk kyllingbryst.

Dette trenger du:

  • kylling, etter ønske
  • hvetemel (hvetemel kan sløyfes, for eksempel ved cøliaki)
  • salt og pepper
  • paprika 
  • 1 ½ dl olivenolje
  • 2 løk
  • 6-8 skiver krydret spanske spekepølse/chorizo eller Tind, norsk spekepølse 
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 2-3 paprika, gjerne grønn
  • ½ l paellaris eller arborioris (risottoris)
  • 1 g safran eller 2 ts gurkemeie
  • ca. 8 dl kyllingkraft
  • ca. 2 dl tørr hvitvin
  • 1 dl tørr sherry (evt. 2 1/2- 3 dl eplemost)
  • sitronskall av 1 sitron
  • ca. 12 stk blåskjell
  • ½ kg reker eller andre skalldyr
  • 4 stk kreps (kan sløyfes eller erstattes av krabbe)
  • frisk timian eller bladpersille
  • sitronsaft

Slik gjør du:

Del kyllingen i 8 biter og vend i en blanding av mel, salt og krydder.
Hakk løk, hvitløk og skjær paprika i strimler.
Varm 1 dl olje i en vid panne med kanter (sautepanne).
Brun kyllingbitene til de er gylne og sprø.
Legg dem i et ildfast fat og sett i stekeovn ved 125 grader i 15-20 min.

Tilsett resten av oljen i pannen sammen med løk, spekepølse, hvitløk og paprika.
Tilsett risen og la surre til risen er blank.
Ha i safran (evt. gurkemeie), fond/kraft/vann, hvitvin og sherry.
Tilsett kyllingbitene med stekesjy og vend lett om.
Kok opp og la trekke ca. 20 min., til risen er mør.
Tilsett eventuelt litt mer kyllingkraft.
Smak til med salt, pepper og revet sitronskall.
Damp blåskjell i ca. 5 minutter til de åpner seg.
Rens halvparten av rekene og eventuelt kreps/krabber .
Legg/hell blåskjell (med kraften), reker og kreps (med og uten skall) over ris, grønnsaker og kyllingen. La alt bli gjennomvarmt.
Pynt med bladpersille og sitronbåter.

Tips! Retten kan også tilsettes flådde tomater i båter og grønne erter.
Server med brød og eventuelt hvitløksmajones/aioli.


Hvitløkmajones/aioli

Alle ingrediensene bør ha samme temperatur.

Dette trenger du:

  • 4 fedd hvitløk
  • 2 eggeplommer
  • 1/2 ts salt
  • pepper
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ss hvitvins- eller epleeddik
  • 1 ½ dl nøytralolje + ½ dl olivenolje
  • 1-2 ss kaldt vann

Slik gjør du:

Finhakk hvitløk og rør sammen med eggeplommer, salt, pepper og sitronsaft.
Rør inn oljen i en tynn stråle til du får en tykk «majones».
Juster med kaldt vann og smak eventuelt til med litt mer salt og pepper.

Du kan også bruke stavmikser raskt og enkelt :
Ha eggeplommer, grovhakket hvitløk, sitronsaft og eddik i et desilitermål.
Sett stavmikser ned i desilitermålet og hell i oljen.
Kjør stavmikser mens du drar den oppover i desililitermålet, ingrediensene vil emulgere -(enkelt sagt, de vil tykne) til en tykk glatt majones.
Hvis majonesen er for tynn, tilsett litt mer olje!
Smak til med salt, pepper og eventuelt mer sitronsaft.