Få kokkenes oppskrifter på deilig høstlam

Lammekoteletter står på menyen i Fingrene av fatet. 

NAM MED LAM: Høstens råvare lam blir servert i onsdagens episode av Fingrene av fatet. Få oppskriftene nedenfor. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2
NAM MED LAM: Høstens råvare lam blir servert i onsdagens episode av Fingrene av fatet. Få oppskriftene nedenfor. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2

Høstens råvare lam står på menyen i onsdagens episode av Fingrene av fatet.

Det er skuespiller og musiker Håvard Bakke og sanger Heine Totland som skal konkurrere i å lage den beste retten, med hjelp av kokkene Daniél Rougé Madsen og Øyvind Hjelle. 

Få lammeoppskriftene nedenfor.

Daniel & Håvard Bakkes lammekoteletter med Fontina-polenta og rosmarinsjy

Lammekoteletter:

  • 2 ss rapsolje
  • 4 stk lammekoteletter etter størrelse
  • 2 ss hvetemel, med salt og pepper
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 kvast rosmarin
  • 1 kvast ferske laurbærblad
  • 2 ss smør
  • 2 dl Marsala vin
  • 5 dl Lamme/oksedemi
  • Gremulata
  • 1 bunt bladpersille, vasket, hakket
  • 1 stk sitron, skall
  • 1 fedd hvitløk, revet

Alt blandes.

Forvarm en stekepanne.

Vend kotelettene i hvetemel. Ha oljen i pannen, når den er varm ha i kjøttet. Brun av i 3-4 minutter, vend de og skru ned temperaturen. Tilsett hvitløken, rosmarinen, laurbærkvasten og smøret. Hell fettet over kjøttet et par ganger. Etter 2 minutter, hell i Marsalavinen. Reduser til halvparten, rør inn kraften. Kok i 2 minutter og smak til. Ha på gremulata før servering.

Fontina-polenta:

  • 1,5 l vann
  • 1 ts salt
  • 250 g polenta, finkornet
  • 4 ss smør
  • 4 ss Reggiano Parmigianno, revet
  • 100 g Fontina ost

Kok opp vannet, ha i salt. I en jevn strøm tilsett polenta. La dette småkoke i 15-20 minutter. Rør in Fontina, Parmesan og smør. Den skal være som lava/grøt i konsistens. Smak til.

Serveres med kokt nepe, gulrot, broccoletti.

Øyvind & Heine Totlands lammekoteletter med myk polenta og grilla maissalat, gremolata

  • 2 stk lammecarre
  • salt
  • rosmarinstilker
  • grillet hvitløk

Lammecarre:

Fjerne den seige senen med en skarp kniv.

Lammecarren stekes/grilles sprø på fettsiden først.

Deles deretter mellom beina og grilles så på begge snittflatene etterpå. Krydres med salt. 

4 stk. Lammekoteletter serveres på fjøl/ tallerken
Rosmarinstilker og stekt/grillet hvitløk innimellom som aromaer.

Bløt/myk polenta:

  • 75 gr polenta express
  • 1 dl vann
  • 1 dl melk
  • 2,5 dl kyllingkraft
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 ss meierismør
  • 2 ss olivenolje
  • 30 gr revet parmesan
  • Passe salt og svart pepper, grovt

Kok opp vann, kyllingkraft, melk og salt. Ha i polentagryn og kok opp under omrøring. Tilsette mer vann hvis den blir for tykk. Etter 5 minutter har man i smør, parmesan og olivenolje smak til med salt og noen dråper sitronsaft. Rør rundt og la polentaen hvile i kjelen. Topp med en skje av maissalaten.

Grillet maissalat:

  • 1 stk fersk maiskolbe
  • 1 stk vårløk
  • 1 stk portobellosopp
  • 4 stk plommesherrytomater/dråpetomater
  • 50 gr parmesan reggiano
  • Olivenolje
  • Siciliansk sitron med blader
  • Ruccola på toppen

Sett over en grillpanne:

Legg alle grønnsakene som skal grilles på et fat. Hell på litt olje. Legg de i den varme grillpanna og la de ligge til de har fått et tydelig grillmønster. Ta de av etterhvert som de blir ferdige og legg de på et fat. Grønnsakene skal kuttes opp og blandes i en bolle med maldonsalt, olivenolje, delte tomater og sitronsaft og legges oppå den bløte polentaen på fjøla. Topp salaten med noen få blader ruccola og parmesanskrell.

Gremolata:

  • 1 stk hvitløksfedd
  • ¼ bunt flat persille
  • 2 striper sitronskall

Vask bladpersillen og plukk av bladene fra stilken.

Skrell av to striper på den vaskede sitronen med en potetskreller.

Skrell 1 stk hvitløksfedd.

Klem disse ingrediensene sammen til en ball i hånda og finsnitt de med en skarp kniv.

Når det er snittet 1 gang starter finhakkeprosessen. Hakk til det er veldig fint hakket.

Se Fingrene av fatet mandager til onsdager klokken 19.00 på TV 2.