Wenches valgkringle 2015
Det er bare å forberede seg for mandagens valg. Her finner du oppskriften på valgkringlen og glutenfri hvetebakst på 1 2 3!
Hvetedeig - med mange muligheter
For eksempel hveteboller med eller uten rosiner, kanelboller/kanelsnurrer/kanelknuter, skolebrød, kringle og andre måter å forme søt hvetedeig på.
Fyll kan være:
- makronmasse, vaniljekrem, rosiner og/eller epler i små treninger til kringle.
- smørkrem med kanel og brunt sukker
- fast/tykt syltetøy og eventuelt vaniljekrem
- Til skolebrød; vaniljekrem, melis og kokos.
Små bakst stekes på midterste rille ved 225 grader i 12-15 min., avhengig av størrelse.
Større bakst, som for eksempel kringle, stekes ved 200 grader i 20-30 min.
Glutenfri, se egen oppskrift!
Melkefri; erstatt melk med vann, rismelk, soyamelk eller havremelk og smør med margarin uten melk.
Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok.
Avkjøl på rist.
Frysing:
Avkjøl helt og legg i fryseposer.
Tines i romtemperatur og varm eventuelt litt i varm stekeovn 200 grader før servering.
Valgkringle 2015
Dette trenger du:
- 7 dl melk
- 150-200 g sukker
- 100 g smør, til smelting sammen med melken
- 50 g gjær
- 1 ts bakepulver
- 2 ts kardemomme
- 1 ts vaniljesukker
- ½ ts salt
- ca 1,1 kg hvetemel
- 100 g mykt smør til elting inn i deigen
- Egg til pensling
Slik gjør du:
Ha alt det tørre i bakebollen (hold tilbake ca. 100 g av hvetemelet).
Tørrgjær tilsettes sammen med det tørre.
Fersk gjør løses opp i litt av den fingervarme melken.
Varm melk og 100 g mykt smør til fingervarm (ca. 30 grader).
Tilsett i det tørre i bakebollen mens maskinen går.
Tilsett mel til passe konsistens, heller litt for lite enn for mye!
Tilsett resten av det myke smøret (100 g) i biter mens maskinen går.
Eltetid 10-12 min, til deigen er glatt og ”slipper” i bakebollen.
.
Dekk til bakebollen og sett til heving i 50-60 min.
Ta deigen ut på bakebordet, elt godt sammen og form til ønsket bakverk.
Sett på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og etterhev i 20-30.
Pensle med sammenpisket egg og eventuelt perlesukker.
Glutenfrie hvetebakst på 1-2-3
Dette trenger du:
- 1 boks kesam
- 3 dl varmt vann
- 2 ss fiberhusk
- 70 g (3 ss) jyttemel
- 1 1/2 dl sukker
- 1 ts kardemomme
- 50 g gjær
- 6 ss rapsolje til baking
- 1 ts salt
- 1 pk Semper finmel, uten fiber til fine boller, m/fiber til grovere
Slik gjør du:
Ha kesam i en arbeidsbolle og tilsett varmt vann. Bruk kesamboksen, nesten full og ikke for varmt vann.
Rør sammen, tilsett fiberhusk og jyttemel, og la kjøkkenmaskinen gå i ca. 5-8 min. Få en fin struktur på deigen.
Blandingen skal nå være fingervarm.
Tilsett gjær, olje, salt, semper mel, sukker og kardemomme.
Elt godt sammen, dekk til og sett til heving i 30 min.
”Smør” bakebord og hendene med litt rapsolje.
Elt lett sammen og form til ønsket bakverk
Etterhev i 30-40 min.
Pensle med egg, melk eller vann tilsatt litt sukker, for å få en gylden farge på bakverket.