Østerrike og Tyskland vil slippe inn flyktninger fra Ungarn

Ungarske myndigheter fraktet flyktningene til grensen til Østerrike med buss.

PÅ VEI: TV 2 møtte flyktningene langs motorveien i det de endelig kunne gå om bord i bussene som skulle frakte dem videre. De hadde forsøkt å gå fra Budapest til den østerrikske grensen. En reise på omlag 135 kilometer. Foto: Kadafi Zaman / TV 2
PÅ VEI: TV 2 møtte flyktningene langs motorveien i det de endelig kunne gå om bord i bussene som skulle frakte dem videre. De hadde forsøkt å gå fra Budapest til den østerrikske grensen. En reise på omlag 135 kilometer. Foto: Kadafi Zaman / TV 2

Tyskland og Østerrike har blitt enige om å la flyktninger slippe over grensen fra Ungarn, opplyste Østerrikes statsminister Werner Faymann, natt til lørdag.

Avgjørelsen skal ha blitt tatt i samråd med Tysklands statsminister Angela Merkel.

– På grunn av dagens nødsituasjon ved den ungarske grensen, er Østerrike og Tyskland enige i denne saken om å la flyktningene fortsette på sin reise inn landene, skriver Faymann på sin Facebook-side.

TV 2 møtte flyktningene

TV 2s team i Ungarn, reporter Kadafi Zaman og fotograf Magnus Nøkland, var på plass langs motorveien M1, omtrent 30 kilometer utenfor Budapest i 2-tiden natt til lørdag.

Der møtte de over 1000 flyktninger som fredag hadde begynt å gå mot den østerrikske grensen etter å ha blitt lei av å vente ved jernbanestasjonen i Budapest.

– Synet som møtte oss var veldig sterkt. Vi så gråtende og totalt utmattede barn, kvinner og menn som hadde gått i mer enn 30 kilometer, forteller Zaman.

– Det var mer enn 1000 mennesker som var innpakket i tepper, plastposer og alt de kunne finne for å holde seg varme. Flere hadde lagt seg ned for å prøve å sove i veikanten mens regnet pøste ned.

Når TV 2 ankom hadde den planlagte busstransporten av flyktningene mot grensen akkurat startet.

– Bare en buss hadde dratt. Resten av flyktningene nektet å gå om bord, fordi de ikke stolte på ungarske myndigheter, sier Zaman.

Vil til Tyskland, Østerrike og Sverige

Det ble så gjort en avtale med passasjerene som hadde reist på den første bussen. De skulle sende melding og gi grønt lys til dem som stod igjen, når de var trygt over i Østerrike.

– Da den beskjeden kom ble det først stor jubel, før det ble kaotisk fordi folk kjempet om å få plass bussene, forteller TV 2s reporter. 

Ifølge Zaman var de fleste flyktningene de møtte syrere. Majoriteten ønsket seg til Tyskland, men flere svarte også Østerrike og Sverige når de ble spurt om ønsket destinasjon.

– Mange fortalte at de hadde blitt behandlet dårlig av ungarsk politi, men at det ungarske folket hadde vært svært vennlige. Store mengder mat, drikke og tepper hadde blitt donert av privatpersoner, kunne flyktningene fortelle.

Det stille toget av voksne og barn skapte trafikkaos da de la ut på vandring fra jernbanestasjonen i Budapest fredag. Noen av flyktningene satt i rullestol, andre gikk med krykker, og foreldre gikk med barn på skuldrene. Målet var grensen som ligger 135 kilometer lenger vest.

Hundrevis av busser mot grensen

Også de flyktningene som ble igjen på jernbanestasjonen i Budapest har i natt blitt fraktet i busser til den østerrikske grensen. 

Flere av passasjerene smilte og tok farvel med frivillige som har delt ut vann og mat til migranter og flyktninger på togstasjonen de siste dagene. Til sammen er det snakk om et hundretalls busser.

Migrantene og flyktningene har i flere dager oppholdt seg på jernbanestasjonen i Budapest sammen med flere tusen andre.

Etter at de ikke fikk lov å gå om bord i noe tog fordi myndighetene innstilte alle internasjonale tog vestover, var tålmodigheten fredag slutt for mange av dem, og de tok beina fatt mot motorveien til grensen.

Forberedte seg på storinnrykk 

Røde Kors i Østerrike forberedte seg på å ta imot hundrevis av flyktninger i natt.

Organisasjonen opplyser at det er ventet at et stort antall flyktninger vil komme til deres flyktningsenter i grensebyen Nickelsdorf i løpet av de neste timene.

– Vi fikk en indikasjon fra våre myndigheter om at vi kan regne med mellom 800 og 1.500 mennesker. Vi gjør klar senger, telt, mat og varm drikke. Det vil også være helsepersonell til stede, sier talsmann for Røde Kors i provinsen Burgenland i Østerrike.

(TV 2 / NTB)