Barnas favorittfiskesuppe 

Wenche besøkte i dag driftige elever ved Drøbak Montesorri skole, i elevenes kjøkkenhage. Det ble en deilig franskinspirert rød fiskesuppe.

Smakfull fiskesuppe som kan tilsettes fisk og grønnsaker etter smak

Til suppen smaker det godt med hvitløkmajones (aioli), eller kryddersmør, og godt brød. Smøret smakes til med hvitløk, sitronsaft og hakkede urter som for eksempel timian og persille.

Dette trenger du:

  • 1 løk
  • 1 fenikkel
  • 1 pastinakk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 4 ss olivenolje
  • 3 ss tomatpuré
  • safran (kan sløyfes)
  • 2 bokser hermetiske hakkede tomater eller
  • 6-8 flådde tomater uten kjerner
  • 6-8 dl fiskekraft, skalldyrkraft eller grønnsakkraft
  • ca 2-4 dl eplemost, eventuelt vann
  • 2-3 vårløk eller ½ purre
  • 600-800 g valgfrie fiskefileter (torsk, steinbit, sei, flyndre)
  • Salt og pepper
  • frisk dill, løpstikke eller timian
  • blåskjell, eventuelt muslinger, reker, krabbe eller sjøkreps

Slik gjør du:

Rens og finhakk løk, fenikkel, pastinakk og hvitløk.
Surr dette blankt med litt olje i en gryte sammen med safran. Tilsett tomater, kraft og eplemost, og la trekke 20-30 min. Smak til med salt.
Blåskjell/hjerteskjell trekkes i egen gryte.
Hell ½ dl vann eller 2 ss olivenolje i en gryte, legg i skjell og legg på lokk.
Kok i 2-3 min til skjellene har åpnet seg.
Kast de som ikke åpner seg.
Hell kraften i suppen.
Del fiskefiletene i litt store terninger.
Legg fisken i gryten, kok opp og la trekke 3-4 min.
Smak til med dill, løpstikke eller timian, salt og pepper. Ferdig dampede blåskjell/muslinger og reker legges i suppen rett før servering.
Likeså kokte sjøkreps eller krabbeklør.
Ristet brød smaker godt ved siden av.

Tips:
Aller best blir suppen om du koker fiskekraft på fiske-avskjær og rekeskall.
Ha litt olivenolje i en gryte og fres rekeskallene.
Hell over vann og legg i godt skyllet fiske-avskjær.
Kok opp og la trekke i ca. 20 min.
Sil og kok opp på nytt og la kraften koke litt inn.
Hermetiske tomater kan erstattes av flådde solmodne tomater.
Del de flådde tomatene i to, ta ut innmaten og hakk tomatkjøttet og tilsett i suppen.