Grillede kveitekoteletter med tilbehør

Her er kokkenes oppskrifter fra Fingrene av fatet. 

FINGRENE AV FATET-OPPSKRIFT: Grillet kveiteskive med knuste grytestekte poteter, turbosauce gribiche og fenikkelråkost.  FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2
FINGRENE AV FATET-OPPSKRIFT: Grillet kveiteskive med knuste grytestekte poteter, turbosauce gribiche og fenikkelråkost. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2

I Fingrene av fatet mandag sto det kveite på menyen, og kokk Øyvind Hjelle og artist Mohamed «Mo» Abdi Farah (22), kjent fra X Factor, gikk for en versjon av grillet kveiteskive med knuste grytestekte poteter, turbosauce gribiche og fenikkelråkost. 

Se kokk Danièl Roguè Madsen oppskrift på kveite lenger ned. 

 

Slik lager du Øyvind Hjelle og Mos kveiterett

 

Ingredienser for 4 porsjoner

 

Grillet kveite: 

  • 1,5 kg 2 cm tykk kveitekotelett(er)
  • 4 ss fløte
  • 1 ss maizenna
  • 1 ts maldonsalt 

Knuste grytestekte småpoteter

  • 12 stk bittesmå poteter med skall
  • 50 gr smør
  • 1/2 stk hvitløk
  • 1kvast timian
  • ¼ stk sitron

Turbo Gribbiche

  • 1 dl solsikkeolje
  • 1 dl olivenolje
  • 2 stk egg
  • 1 ss Dijonsennep
  • 1 ss hvitvinseddik
  • ½ fedd presset hvitløk
  • salt og pepper
  • 1 ss kapers
  • 1 ss sylteagurk
  • 1 stk kokt egg
  • 1 ss creme fraiche
  • 1 stk sjalottløk
  • 1 ss hakket gressløk
  • 1 ss hakket kjørvel
  • 1 ss hakket estragon

Fenikkelråkost

  • 1 stk fennikel
  • 1 potte brønnkarse
  • 1 bunt dill
  • 4 ss ørretrogn til pynt

 

Fremgangsmåte

 

Grillet kveitekotelett

Salte fisken og pensle fiskeskiven med fløte og potetmelblanding. Dette trikset gjør at fisken ikke svir seg fast på grillen eller i grillpannen.

Vent til pannen er varm før du sprayer rikelig med formfett i grillpannen og legger kveiteskiven i panna.

La fisken ligge til den har fått et fint grillmønster. Det tar cirka to minutter. Snu fisken og skru ned platen. Fisken skal nå ligge og trekke til seg temperatur til den er klar.

Knuste grytestekte poteter

Knus potetene med en kjele/panne, med et velrettet dask/slag med en kjele. Da sprekker poteten opp noe og den kan stekes jevnere. Stekes på moderat varme i smør og hvitløk med skall under lokk, avsluttes med en kvast timian og en skvis sitronsaft.

Hjemmelaget majones

Når man skal lage majones med stavmikser er det et viktig punkt: Ha oljen i mikseglasset først! 

Deretter har du i et helt egg, en eggeplomme, sennep, eddik og salt. Det fuktige synker nå ned til bunnen av glasset. Ikke rør rundt i dette.

Plasser stavmikseren i bunnen av glasset slik at kniven er godt plassert nede i egget før du starter mikseren.

Begynn å pulse på lav hastighet uten å løfte opp stavmikseren slik at det dannes en lys «suppe» i bunnen.

Fortsett miksingen mens du sakte trekker stavmikseren oppover i oljen. Nå ser du majonesen blir til etter hvert som stavmikseren stiger.

Til slutt har du en majones som du smaker til med salt, pepper og de alle de øvrige hakkede ingrediensene.

Fennikelråkost

Del en fennikel i fire.

Skive to kvarte fennikelbåter i tynne skiver som henger sammen i roten.

Legg disse skivene i kaldt vann.

Plukk litt fine dill- og brønnkarseblader og legg i det samme vannet med fennikelbåtene.

Hell av vannet og ha dette i en salatsentrifuge. Snurr det rundt fort slik at det blir tørt.

Ha litt olivenolje og sitronsaft på og legg det lett og luftig oppå kveiteskiven.

Legg opp slik

  • Legg den grilla Kveiteskiven på skrå på en stor tallerken
  • To spiseskjeer Gribbichesaus
  • Tre-fire poteter på hver sin side ved sausen.
  • Kveiteskiven skal toppes med ørretrogn, fennikelråkost med dill og brønnkarse.

 

Slik lager du kokk Danièl Roguè Madsen og Benedicte Adrians kveiterett

 

Kokk Danièl Roguè Madsen, kjent fra TV 2-programmet Smaken av Norge og artist Benedicte Adrians gikk for grillet kveitekotelett «Cote Azur» med Gazpacho-saus, grillede grønnsaker og potetfondant. 

Ingredienser

 

Grillet kveite

  • 1 liter vann
  • 1 dl salt
  • 4 stk kveitekoteletter 250g
  • Cayenne
  • 1 stk sitron
  • 2 ss hakket bladpersille
  • ½  fedd hvitløk, revet

Gazpacho

  • 4 stk tomater
  • ½ stk agurk
  • ½ stk paprika
  • 1 ss rødvinseddik
  • 1 dl ekstra virgin olivenolje
  • 1 skive loff

Tarpenade

  • 100 g sorte oliven uten stein
  • ¼ stk hvitløk
  • ½ stk ansjos
  • 2 dl ekstra virgin olivenolje
  • Grillede grønnsaker
  • 8 stk mini-zuccini, delt i 3
  • 8 stk bakt pimentos/paprika på boks (skal kuttes)
  • 8 stk cherry tomater
  • Basilikum cress
  • Persille cress

Potet fondant

  • 8 stk bakepoteter
  • 2 dl kyllingkraft
  • 250 g smør
  • 1 kvast timian
  • ½ stk hel hvitløk/med skall
  • En utstikkerring 2 cm i diameter

Fremgangsmåte

Forvarm en stekepanne, en stekeovn på 120 grader og en grillpanne.

  1. For å salte kveiten, bland kaldt vann og salt.
  2. Kutt potetene i 2 cm brede og stikk ut sirkler med utstikker. Kutt kantene med skreller.
  3. For å lage fondantpotetene, ta litt av smøret og stek sylinderene. Ha i hvitløken og timian.
  4. Hell i kyllingkraft og ha i resten av smøret og la dette koke til det er mørt. Strø salt på før servering.
  5. For å lage Gazpacho, ha i grønnsakene, eddik og loff i en blender spe med olje. Resultatet skal være en smidig saus. Smak til med salt.
  6. Kjør så alle ingrediensene til tarpenden i en blender.
  7. Grill alle grønnsakene og ha på brett plaser i ovnen på 120 grader.
  8. Grill så kveiten, alt fra 3 til 5 minutter på hver side etter tykkelse. Den skal være 55 grader i kjernen.
  9. Bland persille, sitron og hvitløk strø over.
  10. Strø cayenne på fisken.