Nord- og Sør-Korea har inngått avtale

Koreanerne er enige om å dempe spenningen.

Lørdag møtte representanter for Nord- og Sør-Korea for samtaler i en grenseby i Sør-Korea. FOTO: AP / NTB SCANPIX
Lørdag møtte representanter for Nord- og Sør-Korea for samtaler i en grenseby i Sør-Korea. FOTO: AP / NTB SCANPIX

Koreanske medier melder at Nord- og Sør-Korea har inngått en avtale for å løse krisen som oppsto etter ildutveksling og mobilisering ved grensen.

Regjeringstopper fra Seoul og Pyongyang møttes lørdag til krisemøte i grenselandsbyen Panmunjom etter at Nord-Korea hadde lovet å gå til krig på grunn av Sør-Koreas høyttalere.

Sør-Korea har nektet å stanse propagandasendingene fra høyttalerne på grensa, men istedenfor å gjøre alvor av truslene, tok nordkoreanerne initiativ til å sette seg ved forhandlingsbordet.

Samtalene har pågått gjennom helgen, og det store spørsmålet har vært hvordan partene skulle klare å komme fram til en slags avtale der ingen av dem taper ansikt.

Spenningen på Koreahalvøya har vært tiltakende etter at to sørkoreanske soldater ble alvorlig såret da de gikk på landminer i den demilitariserte sonen tidligere i august. Siden har Sør-Korea satt høyttalerne i sving, og torsdag skjøt Nord-Korea en granat fra en bombekaster i retning av høyttalerne. Sør-Korea svarte med noen runder artilleriild og satte sine egne styrker i beredskap.

Dette er avtalen:

Sør-Korea stanser propagandasendingene mot Nord, som beklager landmineeksplosjonene som såret sørkoreanske soldater. Naboene er også enige om å holde et nytt møte, enten i Pyongyang eller i Seoul.

Nord- og Sør-Korea skal prøve å få i stand nye gjenforeningsmøter i september mellom koreanske familier som ble splittet i Koreakrigen.

Det er innholdet i avtalen Pyongyang og Seoul har blitt enige om for å løse den siste krisen på Koreahalvøya, opplyser Sør-Korea. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2