Mari (18) velger alltid mat uten emballasje – men er det mest miljøvennlig?

Nordmenn skygger unna emballasje på matvarer. Men ferdiginnpakkede matvarer kan være bedre for miljøet enn løsvektvarer.

MILJØBEVISST: Maia Helle Espedal kjøper mat i løsvekt, og har med egne gjenbruksbeholdere til å frakte maten med for å unngå emballasje. Men mye av av emballasjen har et ufortjent dårlig rykte. Foto: Ingrid Losnegaard/TV 2
MILJØBEVISST: Maia Helle Espedal kjøper mat i løsvekt, og har med egne gjenbruksbeholdere til å frakte maten med for å unngå emballasje. Men mye av av emballasjen har et ufortjent dårlig rykte. Foto: Ingrid Losnegaard/TV 2

Emballasje på matvarer har fått et dårlig rykte, på grunn av oppfatningen om at det skaper mer avfall. Men ryktet som miljøets verste fiende er ufortjent. Forskning viser at riktig bruk av emballasje faktisk er bedre for miljøet. Årsaken er at emballasje bevarer maten bedre. Dette gjør at maten holder seg bedre, noe som igjen gjør at mindre mat blir kastet. Matsvinnet går ned Dette gjør igjen at matsvinne