En smak av juni med stekt laks, agurksalat og nypoteter

Stekt laks servert med agurksalat, Sandefjordsmør og nye norske poteter. Til dessert ble det nydelige rabarbrapiker! 

 

Dette trenger du:

  • 700-800 g laksefilet, skinn og benfri
  • Salt og pepper
  • olje og smør til steking
  • sitron

 

Agurksalat

  • 1 slangeagurk
  • 3/4 ts salt
  • 1 ss olje (for eksempel norsk rapsolje)
  • 3/4 ss eddik
  • 1/2 ts grovmalt pepper
  • 1-2 ts sukker, evt. sennep
  • Persille eller gressløk

Sandefjordsmør

  • 2 ss fløte
  • 4 ss kruspersille
  • 200 g smør
  • saften av 1 sitron

Slik gjør du:

Dryss litt salt over laksefilet og la den ligge i 10-15 min.
Fortsett med agurksalat.
Høvle agurken i tynne skiver med hjelp av en ostehøvel.
Dryss på salt og la agurkskivene stå med saltet i 10-15 min. Hell av noe av vannet som har dannet seg.
Bland sammen olje, eddik og pepper, og smak til med sukker, evt. sennep.
Hell laken over agurkskivene og vend lett om med hjelp av to gafler.
La agurksalaten stå og trekke minst 10 min før servering. Dryss over finhakket gressløk eller kruspersille til servering.

Sandefjordsmør:
Kok opp fløte og persille.
Ta kasserollen vekk fra platen og rør inn smør i biter.
Smak til med sitronsaft.
Sausen bør ikke koke etter at smøret er tilsatt.
Hold den varm over et vannbad eller på laveste varme.

Tørk lett av laksen med et kjøkkenpapir, for å fjerne overflødig salt.
Del laks i skiver.
Varm 1-2 ss olje i en panne, tilsett smør og la smøret smelte ut ved litt over middels varm panne.
Legg i lakseskivene og stek 2-3 min på hver side.

 

Tilslørte rabarbrapiker

Dette trenger du:

  • 300-400 g rabarbra
  • ca 2 dl sukker (smak deg frem)
  • 1 kanelstang
  • ½ dl vann
  • 2 ½ dl knust havrekjeks
  • 1 dl hakkede valnøtter
  • 1 ss smør
  • 1 ts kanel
  • Evt. Litt mer sukker om kjeksen ikke er søt

Krem

  • 1 ½ dl kremfløte
  • 1 ½ dl vanilje kesam

Slik gjør du:

Rens og del rabarbra i biter.
Kok mør til en tykk grøt i en kasserolle med vann, sukker og kanel i 10-15 min.
Smak til med sukker.
Avkjøl.
Smelt smør i en stekepanne, tilsett knust havrekjeks, hakkede valnøtter, kanel og evt. litt sukker.
Stek gyllent på middels varme og rør om hele tiden, det skal ikke bli brent.
Avkjøl.

Bland sammen vaniljekesam med pisket krem.
Legg rabarbra, krem, kjeks og nøttebandingen lagvis i en bolle eller porsjonsglass.
Pynt gjerne med jordbær.