God morgen Norge-Wenches ukemeny

Lurer du på hva du skal spise denne uken? La deg inspirere av TV-kokk Wenche Andersens oppskrifter!

God morgen Norge-kokk Wenche Andersen gir deg gode mattips for uken som kommer.  Foto: TV 2
God morgen Norge-kokk Wenche Andersen gir deg gode mattips for uken som kommer.  Foto: TV 2

Mandag: Grønne asparges fra Odense, servert med hollandaisesaus og rugbrød

Oppskrift av Bent Stiansen, 4 porsjoner

Dette trenger du:

  • 1 kg grønne asparges
  • mye vann til koking
  • 2 ss havsalt
  • 2 ts sukker per liter

Slik gjør du:

Start med å ta asparges og knekke av bunnen på den.
Fra der den knekker naturlig er aspargesen mør.
Skrell nå halve aspargesen fra midten av stilken og ned mot bunnen.
Har du hvite asparges må de skrelles nesten fra toppen og helt ned til bunnen for å få vekk alle trevler.
Kok opp rikelig med vann og ha i salt og sukker.
Kok asparges i ca 3 minutter, selvfølgelig avhengig av tykkelse.
Ta en asparges opp av vannet og når du kan presse fingrene dine mellom aspargeskjøttet slik at de skiller lag er de ferdige.
Hvite asparges trenger dobbelt så lang tid som grønne for å bli møre.

Hollandaise

Dette trenger du:

  • 200 g smør
  • 2 eggeplommer
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss vann
  • 100 gram Rognkjekskaviar
  • 2 ss hakket gressløk

Slik gjør du:

Smelt smøret forsiktig slik at det skiller seg.
Hell av det klare fettet og hold varmt ved ca 60 grader.
Sett en glass eller stålbolle over en kjele med kokende vann.
Ha i eggeplommene sammen med vann og sitronsaft.
Pisk som en gal til det blir et fint skum som skal varmes opp til ca 70 grader. Det ser du når skummet begynner å stivne.
Ta bollen vekk fra varmen og spe med det varme smøret i en tynn stråle mens du pisker det godt sammen.
Det er viktig å begynne med noen dråper som du får pisket inn og øke strålen med smør etter hvert.
Når alt smøret er pisket inn og du har en tykk varm majones lignende saus, smaker du den til med salt, pepper og eventuelt litt mer sitronsaft.
Ved servering tilsettes rognkjekskaviar, løyrom eller lakserogn og hakket gressløk

Kartoffelmad: Rugbrød med nye Fynske poteter, majones og gressløk

4 personer

Dette trenger du:

  • 4 skiver dansk rugbrød
  • 300 gram kokte kalde nye poteter
  • 4 ss majones
  • 4 ss hakket gressløk
  • 8 reddiker i tynne skiver
  • Litt fingersalt og kvernet hvit pepper

Slik gjør du:

Kok potetene i lettsaltet vann og sett dem kaldt.
Skjær tynne skiver med rugbrød og smør dem med en god majones.
Del potetene i skiver og legg dem på rugbrødskiven.
Dryss med masse hakket gressløk og krydre med fingersalt og kvernet hvit pepper.
Pynt med tynne skiver med reddik.

 

Tirsdag: Grillede kyllingspyd med rødløk og mynte, gresk salat og tzatsiki.

Dette trenger du:

  • 3-4 kyllingfileter, 700-800 g

Marinade:

  • 3 ss ekstra virgin olivenolje
  • 3-4 fedd hvitløk, finhakket
  • grovmalt pepper
  • 2 ts tørket oregano eller annet urtekrydder
  • 1 ss friskpresset sitronsaft
  • 1-2 paprika
  • 1 rødløk
  • Frisk mynte (n kan sløyfes)

Til pensling:

  • 2-3 ss olivenolje, 1 ts salt, 2 ss sitronsaft

Slik gjør du:

Del kylling filet i jevnstore terninger, 3-4 cm.
Bland sammen ingrediensene til marinaden.
Legg kyllingbitene i marinaden i ca. 30 min.
Mens kyllingen marineres lag tzatsiki og gresk salat, se egen oppskrift.

Tre marinert kylling, friske store mynteblad, rødløk i båter og paprika i biter vekselvis på spiddene.
Visp sammen olje, salt og sitronsaft, og pensle kylling og grønnsaker.
Grill i grillpanne/stekeovn (175 grader) eller utegrill i 10-15 min.
Vend på spiddene og pensle med sitronolje under grillingen.

 

Gresk salat

Dette trenger du:

  • 4 mellomstore klasetomater
  • 1 slangeagurk
  • 1 rødløk
  • 1 grønn paprika
  • 10 svarte oliven
  • 150 g fetaost
  • 1 ss tørket oregano

Dressing:

  • 1 ½ dl kaldpresset olivenolje
  • ½ dl vineddik

Slik gjør du:

Del grønnsakene i biter og hell over dressing.

Tzatsiki
Dette trenger du:

  • 5 dl gresk yoghurt, evt. like deler mager Kesam og gresk yoghurt
  • ¾ - 1 slangeagurk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • ½ ts salt
  • 1 ss ekstra virgin olivenolje
  • 1-2 ts hvitvinseddik
  • ½ ts sukker eller honning
  • 2 ss finhakket frisk mynte

Slik gjør du:

La yoghurten renne godt av seg i et kaffefilter i 1-2 timer. (Væsken kan brukes i brøddeig). Kesam trenger ikke renne av seg.
Om ønskelig, skrell agurken, riv den grovt, dryss på litt salt og la den ligge og renne av seg i et dørslag i 20-30 min.
Klem/press væsken ut av agurken.
Vend agurk i yoghurten.
Smak til med finhakket hvitløk, evt. litt mer salt, olivenolje, sukker eller honning og mynte.

TIPS:
Lag gjerne tzatsiki 2-3 timer før servering.
Rester av tzatsiki oppbevares i kjøleskap, 2-3 dager.

Grillpinner av tre bør ligge et par timer i bløt før de legges på grillen. Dette for å unngå at de begynner å brenne.

 

Onsdag: Eple, honning og ingefærglasert laks, servert med poteter og avocadomos.

Dette trenger du:

  • 600 -700 g laksefilet
  • Salt og pepper

Til glasering:

  • 2 dl eplemost
  • ½ ts honning
  • 2 ss frisk finhakket ingefær

Avocadomos:

  • ½ rødløk
  • 1 fedd hvitløk
  • ¼- ½ chili
  • saften av 1 lime
  • 2 spisemodne avocado
  • frisk koriander, pluss evt. knuste korianderfrø
  • 1 ss olivenolje
  • salt

Slik gjør du:

Glasering
Kok opp eplemost, honning og ingefær til glaseringen.
Kok uten lokk til den begynner å tykne, til det gjenstår ca. 1 dl.

Avocadomos
Finhakk rødløk, hvitløk og chili(fjern frø).
Tilsett limesaft og la stå og trekke ca. 10 min.
Skrell og finhakk avocado(ta vare på steinene, se tips).
Bland sammen alle ingrediensene og smak til med hakket koriander og salt.

Laks
Del laksen opp i porsjonsbiter.
Dryss med salt og pepper, og pensle med glaseringen.
Stek i grillpanne/stekepanne med litt olje på middels varme.
Laksen skal ikke gjennomstekes, da blir den tørr, så la den ha en rosa kjerne.
Steketid er avhengig av tykkelse på lakseskivene. Ca. 1-2 min på hver side, trekk pannen vekk fra platen og la laksestykkene hvile ca. 1 min. før servering.

Tips!
Skyll avokadosteinene og legg dem ned i den ferdige avocadomosen. Det hindrer oksydering, dvs. at den beholder den friske grønnfargen.

 

Torsdag: Rabarbrasuppe, rabarbra-piker og/eller en deilig rabarbrakake.

Mormors rabarbrasuppe

Dette trenger du:

  • Ca 500 g rabarbra
  • 1 ½ dl – 3 dl sukker(mormor brukte 3 dl)
  • 1 vaniljestang
  • 7 dl vann
  • Evt. 1-2 ts potetmel utrørt i ½ dl kaldt vann

Slik gjør du:

Rens og skjær rabarbra i tynne skiver og kok opp sammen med sukker, og evt. splittet vaniljestang.
Kok et par minutter til rabarbraen er mør.
Ønskes en litt tykkere suppe, jevn med 1-2 ts potetmel rørt ut i kaldt vann.
Hell jevningen i en tynn stråle i den varme rabarbrasuppen under omrøring.
Kok opp.
Trekk kasserollen tilside og avkjøl.

Server suppen lun med pisket krem eller vaniljekesam.
Suppen er også veldig god kald.

Tilslørte rabarbrapiker med råkrem og jordbær

Dette trenger du:

  • 300-400 g rabarbra
  • ca 2 dl sukker (smak deg frem)
  • 1 kanelstang
  • ½ dl vann
  • 2 ½ dl knust havrekjeks
  • 1 dl hakkede valnøtter
  • 1 ss smør
  • 1 ts kanel
  • Evt. litt sukker om kjeksen ikke er søt

Råkrem:

  • 1 ½ dl vaniljekesam eller pisket krem
  • 1 egg
  • 1 ss sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • Evt. jordbær til garnityr

Slik gjør du:

Rens og del rabarbra i biter.
Kok mør til en tykk grøt i en kasserolle med vann, sukker og kanel i 10-15 min.
Smak til med sukker.
Avkjøl.
Smelt smør i en stekepanne, tilsett knust havrekjeks, hakkede valnøtter, kanel og evt. litt sukker.
Stek gyllent på middels varme og rør om hele tiden, det skal ikke bli brent.
Avkjøl.

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis.
Bland sammen vaniljekesam eller krem.
Legg rabarbra, råkrem, kjeks og nøttebandingen lagvis i en bolle eller porsjonsglass.
Pynt gjerne med jordbær.

Rabarbrakake

Dette trenger du:

18-20 cm springform

  • 125 g mykt smør
  • 125 g sukker
  • 2 egg
  • 125 g hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ss kaldt vann
  • 4-5 dl rabarbra i biter

Slik gjør du:

Visp smør og sukker hvitt og luftig.
Tilsett ett og ett egg, visp godt mellom hvert egg.
Tilsett hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i deigen, og rør godt.
Fyll i smurt form og stek på nederstes rille i varm stekeovn, 180 oC i 30-40 min.

Tips: Rabarbra kan byttes ut med annen fast frukt og bær

 

Fredag: Saftige hamburgere med tilbehør

 

Hamburgerbrød

6-8 store hamburgerbrød (glutenfrie, se egen oppskrift )

Dette trenger du:

  • 25 g smeltet smør evt margarin uten melk
  • 2 ½ dl melk ev vann, havre- eller rismelk om du ikke tåler melk
  • 1 dl vann
  • 1 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 25 gram fersk gjær eller 2 ts tørrgjær
  • ca 500 gram hvetemel ev 300 g fint og 200 g sammalt hvete
  • 25 g mykt smør ev margarin uten melk
  • Sesamfrø og vann til pensling

Slik gjør du:

Smelt 25 g smør, tilsett melk og vann og varm opp til fingervarmt.
Ha over i kjøkkenmaskin, tilsett sukker, salt, gjær og mel og elt sammen med en eltekrok 8-10 min ved middels hastighet .
Tilsett mykt smør i små "klatter" og elt til deigen slipper bakebollen ca 5-6 min.
Øk farten mot slutten.
Dekk bakebollen med plast, og sett deigen til heving på et lunt sted og hev til dobbel størrelse, 40-50 min.
Ha deigen på melet bakebord og del den i 10 emner.
Trill til boller og trykk flate med håndflaten legg på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og hev i 30-45 minutter.
Pensle brødene med lunkent vann og strø på sesamfrø før steking.
Har brødene hevet seg til runde høye boller, press dem lett ned med hånden.
Stek brødene på midterste rille i varm stekeovn 225 grader 10-12 minutter.
Avkjøl brødene på rist.
Egner seg godt til frysing.

 

Coleslaw (kålsalat)

 

Dette trenger du:

  • Ca 4 dl strimlet nykål ev kinakål
  • 1 ts salt
  • 1 stor grovt revet gulrot
  • 1 eple, finstrimlet
  • 1/2 finhakket rødløk
  • 1 1/2 dl matyoghurt (evt. like deler matyoghurt og majones)
  • 2-3 ss sennep eller ravigottesaus
  • Evt. noen dråper tabasco

Slik gjør du:

Finsnitt kålen, riv gulrot, finsnitt eple og finhakk løk.
Bland sammen matyoghurt og smak til med sennep/ ravigottesaus og tabasco og vend inn i grønnsakene.

Hamburgere

 

Dette trenger du:

  • Ca 500 g grov kvernet / skrapet/ finhakket storfekjøtt eller karbonadedeig
  • 1 ts salt
  • ½ finhakket løk
  • grovmalt pepper
  • ½ - 1 dl iskaldt vann

Slik gjør du:

Arbeid sammen alle ingrediensene, form til 4 store burgere eller 6-8 små hamburgere.
Stek i olje og smør i en varm stekepanne.
Hamburgeren kan gjerne ha en svak rosa kjerne.

 

Chilisaus:

Dette trenger du:

  • 2 ss chilisaus
  • 2 ss mango chutney
  • 1-2 ts presset saft av sitron eller lime

Slik gjør du:

 Rør sammen og smak til med sitron eller lime saft.

Tilbehør:

Tomat, salat, tynne ringer av løk.

 

Glutenfrie hamburgerbrød

 

 Dette trenger du:

  • 1 boks kesam (melkefri alpro soya yoghurt)
  • 3 dl varmt vann
  • 2 ss fiberhusk
  • 70 g (6 ss) jyttemel
  • 50 g gjær
  • 6 ss rapsolje til baking
  • 1 ts salt
  • 1 pk Semper finmel eller en blanding av fin og grov

Slik gjør du:

Ha kesam i en arbeidsbolle og tilsett varmt vann. (Bruk kesamboksen, nesten full. Ikke for varmt)

Rør sammen, tilsett fiberhusk og jyttemel og la kjøkken maskinen gå i ca 5 - 8 min, og få en fin struktur på deigen.

Blandingen skal nå være "fingervarm".
Tilsett gjær, olje, salt og sempermel.
Elt godt sammen, tilsett evt. litt mer vann til passe konsistens. Dekk til og sett til heving i 30 min.
"Smør" bakebord og hendene med litt rapsolje, trill ut en lang pølse og del opp i passe biter til boller.
Trill til runde boller og legg dem på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og la heve i ca 40 min.
Pensle med vann dryss med sesamfrø.
For å få litt gyllen farge på hamburgerbrødene pensle med vann tilsatt litt sukker.
Stek ved 225 garder på midterste rille i 12-15 min.