En saftig start på helgen

Deilige hamburgere med tilbehør laget fra bunnen av på 1-2-3.

 

 

 

 

 

 

 

 Dette trenger du:

 

Hamburgerbrød

6-8 store hamburgerbrød (glutenfrie, se egen oppskrift )

  • 25 g smeltet smør evt margarin uten melk
  • 2 ½ dl melk ev vann, havre- eller rismelk om du ikke tåler melk
  • 1 dl vann
  • 1 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 25 gram fersk gjær eller 2 ts tørrgjær
  • ca 500 gram hvetemel ev 300 g fint og 200 g sammalt hvete
  • 25 g mykt smør ev margarin uten melk
  • Sesamfrø og vann til pensling

Coleslaw (kålsalat)

  • Ca 4 dl strimlet nykål ev kinakål
  • 1 ts salt
  • 1 stor grovt revet gulrot
  • 1 eple, finstrimlet
  • 1/2 finhakket rødløk
  • 1 1/2 dl matyoghurt (evt. like deler matyoghurt og majones)
  • 2-3 ss sennep eller ravigottesaus
  • Evt. noen dråper tabasco

Hamburgere

  • Ca 500 g grov kvernet / skrapet/ finhakket storfekjøtt eller karbonadedeig
  • 1 ts salt
  • ½ finhakket løk
  • grovmalt pepper
  • ½ - 1 dl iskaldt vann

Chilisaus

  • 2 ss chilisaus
  • 2 ss mango chutney
  • 1-2 ts presset saft av sitron eller lime

Tilbehør

Tomat, salat og tynne løkringer.

Slik gjør du:

 

Hamburgerbrød

Smelt 25 g smør, tilsett melk og vann og varm opp til fingervarmt.

Ha over i kjøkkenmaskin, tilsett sukker, salt, gjær og mel og elt sammen med en eltekrok 8-10 min ved middels hastighet .

Tilsett mykt smør i små "klatter" og elt til deigen slipper bakebollen ca 5-6 min.

Øk farten mot slutten.

Dekk bakebollen med plast, og sett deigen til heving på et lunt sted og hev til dobbel størrelse, 40-50 min.

Ha deigen på melet bakebord og del den i 10 emner.

Trill til boller og trykk flate med håndflaten legg på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og hev i 30-45 minutter.

Pensle brødene med lunkent vann og strø på sesamfrø før steking.

Har brødene hevet seg til runde høye boller, press dem lett ned med hånden.

Stek brødene på midterste rille i varm stekeovn 225 grader 10-12 minutter.

Avkjøl brødene på rist.

Egner seg godt til frysing.

Coleslaw

Finsnitt kålen, riv gulrot, finsnitt eple og finhakk løk.

Bland sammen matyoghurt og smak til med sennep/ ravigottesaus og tabasco og vend inn i grønnsakene.

Hamburgere

Arbeid sammen alle ingrediensene, form til 4 store burgere eller 6-8 små hamburgere.

Stek i olje og smør i en varm stekepanne.

Hamburgeren kan gjerne ha en svak rosa kjerne.

Chilisaus

Rør sammen og smak til med sitron eller lime saft.

 

Glutenfrie hamburgerbrød

  • 1 boks kesam (melkefri alpro soya yoghurt)
  • 3 dl varmt vann
  • 2 ss fiberhusk
  • 70 g (6 ss) jyttemel
  • 50 g gjær
  • 6 ss rapsolje til baking
  • 1 ts salt
  • 1 pk Semper finmel eller en blanding av fin og grov

Ha kesam i en arbeidsbolle og tilsett varmt vann. (Bruk kesamboksen, nesten full. Ikke for varmt)

Rør sammen, tilsett fiberhusk og jyttemel og la kjøkken maskinen gå i ca 5 - 8 min, og få en fin struktur på deigen.

Blandingen skal nå være "fingervarm".

Tilsett gjær, olje, salt og sempermel.

Elt godt sammen, tilsett evt. litt mer vann til passe konsistens. Dekk til og sett til heving i 30 min.

"Smør" bakebord og hendene med litt rapsolje, trill ut en lang pølse og del opp i passe biter til boller.

Trill til runde boller og legg dem på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og la heve i ca 40 min.

Pensle med vann dryss med sesamfrø.

For å få litt gyllen farge på hamburgerbrødene pensle med vann tilsatt litt sukker.

Stek ved 225 garder på midterste rille i 12-15 min.