Det er ikke denne som måler farten din

Mange bremser altfor sent ...

Det er sensorene som er frest ned i kjørbanen som måler hastigheten, ikke selve fotoboksen.Foto: Erik Hagen, Fredrikstad Blad/AMEDIA
Det er sensorene som er frest ned i kjørbanen som måler hastigheten, ikke selve fotoboksen.Foto: Erik Hagen, Fredrikstad Blad/AMEDIA

Du har sikkert opplevd at bilisten foran deg plutselig bremser ned når bilen passerer en fotoboks. Det er en manøver som kan være unødvendig. Farten er allerede registrert.

Det er flere ulike typer av fotobokser langs veiene. Felles for dem er at de måler farten ved hjelp av sensorer som er frest ned i asfalten på tvers av kjørebanen, et stykke før selve fotoboksen.

– På siden av veikanten står et grått lite måleskap. Dette registrerer hastigheten på bilen som passerer, sier daglig leder Arild Thømt ved Stansefabrikken i Fredrikstad til Fredrikstad Blad.

Les også: Overfører bilder av fartsovertredelsen trådløst fra fotoboksene

Laser i framtiden

Stansefabrikken produserer fotoboksene og skapene som kamera og måleutstyr plasseres inn i. Hittil har de levert 103 fotobokser og 90 målerskap siden de vant anbudet på levering av fotboksene og skapene til Statens Vegvesen i 2013.

– Men det er også fotobokser der alt utstyret som benyttes til fartsmålingen er plassert inne i selve boksen. Da er de grå skapene bare et koblingsskap, forteller senior ingeniør Arve Nyborg ved Statens Vegvesen.

– Det er snakk om å benytte laser til fartsmålingen i den nye generasjon med fotobokser som kommer snart, forteller Thømt.

Les flere bilsaker i Fredrikstad Blads motormagasin her

Les også: Topp 5: Slik unngår du fotoboks-bot