Barnehagen vedtar bot etter Adrians (4) dødsfall

Blindheim barnehage i Ålesund har valgt å betale 50.000 kroner i foretaksstraff etter at en fire år gammel gutt døde i fjor sommer.

DØDE: Adrian Gjærde, 4, døde i Blindheim barnehage etter å ha fått en snor rundt halsen. (FOTO: Privat)
DØDE: Adrian Gjærde, 4, døde i Blindheim barnehage etter å ha fått en snor rundt halsen. (FOTO: Privat)

Påtalemyndigheten mente i etterkant av ulykken at barnehagen hadde brutt bestemmelsene om krav til drift og planlegging da fire år gamle Adrian Gjærde ble kvalt av en snor fra en ryggsekk 27. juni i fjor, skriver Sunnmørsposten.

Uten tilsyn

Konklusjonen var at statsadvokaten mente barnehagen hadde opptrådt uaktsomt.

Politiet etterforsket dødsfallet og konkluderte med at fireåringen var uten tilsyn i mellom 15 og 33 minutter. Videre ble det kartlagt at gutten kunne flytte et møbel fra ett rom til et annet, noe som medvirket til at han ble kvalt etter å ha fått en snor fra en ryggsekk rundt halsen.

Tok betenkningstid

Barnehagen fikk forelegget 5. mai, men tok betenkningstid på om den ville betale. Onsdag ble det kjent at den velger å betale.

– Vi er informert om at de likevel vedtar forelegget for å få ro i denne tragiske saken, sier statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim til Sunnmørsposten.

Foreldrenes bistandsadvokat Anne Hovde har tidligere fortalt at beløpet ikke er viktig for dem, men at barnehagen tar på seg ansvaret har vært sentralt for dem.

– For foreldrene har det vært viktigst å plassere ansvaret og at det blir fastslått at barnehagen har opptrådt uaktsomt, forklarerte Hovde.

Foreldrene: – Ikke en ulykke

Adrians far, Geir Gjærde har tidligere fortalt til TV 2 at han ikke godtar at episoden skulle bli sett på som en ulykke.

– Vi blir minnet på det som skjedde hver dag. Vi velger å fortelle historien for å få rettferdighet for Adrian. Vi forventer at noen blir stilt til ansvar for dødsfallet. Hvor er rettssikkerheten til barn hvis ingen blir straffet for dette, sa Gjærde til TV 2 i April.

Også bestyreren i barnehagen ble etterforsket, men saken mot henne er henlagt.

TV 2/ NTB