Mot thrillervalg i Danmark 18. juni

De første målingene etter at det ble skrevet ut nyvalg i Danmark viser at det blir jevnt mellom blokkene.

FOLKETINGSVALG: Statsminister Helle Thorning-Schmidt vil informere om valget på en pressekonferanse senere onsdag, ifølge danske medier. Joe Giddens/Pa Photos
FOLKETINGSVALG: Statsminister Helle Thorning-Schmidt vil informere om valget på en pressekonferanse senere onsdag, ifølge danske medier. Joe Giddens/Pa Photos

Det er klart for 22 dager med intensiv valgkamp i Danmark, etter at kunngjøringen av valget kom onsdag formiddag.

– Valget er klart, tiden er den rette, og nå er det opp til danskene. Jeg har derfor innstilt til hennes majestet Dronningen, at der utskrives valg til Folketinget til avholdelse den 18. juni, sa Helle Thorning Schmidt, da hun kunngjorde nyvalg i Danmark.

Duket for thriller

Onsdag kveld møttes partilederne til to tv-debatter, som viste at det er mye nerve i den danske valgkampen, der hver eneste stemme kan avgjøre.

De første målingene etter utskrivingen tyder på at det blir en ekte valgthriller. På en måling Megafon har laget for tv2 og Politiken leder blå blokk med 52 mot rød blokks 48 prosent.  En annen måling TNS Gallup har laget for Berlingske viser 51,2 mot 48,8 prosent i favør av den borgerlige opposisjonen. 

Begge de to målingene tyder på at det er duket for en ekte valgthriller i landet, der utfordreren er tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen. Han tapte valget i 2011 med svært knapp margin.

Ta partitesten til dansk TV 2 her

Et halvt års valgkamp

Allerede i sin nyttårstale valgte den danske sosialdemokratiske statsministeren å lansere begrepet «Det Danmark du kjenner». Det samme begrepet har preget kampanjer fra det største regjeringspartiet gjennom våren og var også et av de sentrale budskapene da statsministeren valgte å kunngjøre at det blir nyvalg.

– Helt siden 2. januar har vi befunnet oss i konstant valgkamp med annonser, utendørsreklame og en lang rekke presentasjoner av utspill fra regjeringen, sier politisk analytiker Hans Engel til dansk tv2.

Men den reelle innspurten på valgkampen blir like kort som danskene er vant til. I nabolandet skriver nemlig statsministeren ut nyvalg med mellom tre og fire ukers varsel.

Mest populær

Statstministermålingene viser at den sittende statsministeren er mer populær enn utfordreren Lars Løkke Rasmussen. 

– Valget den 18. juni vil stå mellom den nåværende regjering, som ennå en gang forsøker at fortelle at alt er fryd og gammen. Over for det står vi i Venstre og sier tingene, som de er: Ja, det går bedre, men vi er ikke i mål. Det skal tas flere vanskelige beslutninger - ellers taper Danmark i fremtiden velstand og velferd, sier Løkke Ramsussen.

 Bokstavleken

Skal du forsøke å følge med på dansk valg bør du like godt lære deg noen bokstaver med en gang. Mens partiene i Norge har kortnavn med bokstaver fra partinavnet, har de i Danmark et hel annet system med liste A, B, C osv.

Systemet stammer fra borgerrepresentasjonsvalget i 1909. Du kan lese mer om det i en bloggpost skrevet før valget i 2007.