God morgen Norge-Wenches ukemeny

Flere flotte kokker gjestet kjøkkenet til Wenche denne uken. Se innslagene og få oppskriftene her!

SULTEN?: Wenche Andersen hjelper deg med menyen for uken som kommer. Foto: TV 2
SULTEN?: Wenche Andersen hjelper deg med menyen for uken som kommer. Foto: TV 2

Mandag: Tomatsuppe med pesto

Suppen er gluten og melkefri.
Pesto, sløyf parmesan for å lage den melkefri.

Dette trenger du:

  • ca 1 kg plommetomater eller 2-3 bokser hermetiske tomater
  • 2 løk
  • 4 ss olivenolje
  • 1-2 fedd hvitløk
  • ca 8 dl grønnsakkraft eller hønsebuljong
  • ½ ts sukker
  • 1 ss balsamicoeddik
  • 8-10 blader frisk basilikum
  • Salt og pepper
  • Evt. et par dråper tabasco

Urtesaus/ pesto:

  • 1 potte basilikum
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 1 ss ristede pinjekjerner
  • 3-4 ss parmesan (nyrevet)
  • ca 1 1/2 dl olivenolje
  • salt og pepper

Slik gjør du:

Ferske tomater må flås - skjær et lite kryss på undersiden av tomatene og legg i kokende vann ca. 1 min. (tiden er avhengig av størrelsen på tomatene).
Legg tomatene over i kaldt vann.
Trekk av skinnet og skjær vekk det harde stilkfestet. (Du kan også bruke hermetiske tomater.)
Grovhakk løk og surr myk i olje.
Tilsett hakkede tomater, hakket hvitløk og kraft.
Kok opp og la trekke under lokk i ca 20 min.
Ta av lokket og la suppen trekke videre uten lokk i 10-15 min.
Tilsett basilikum blader og kjør suppen glatt med en stavmikser.
Smak til med salt, pepper, litt sukker og balsamico eddik, evt. et par dråper tabasco.

Lag pesto mens suppen koker.
Plukk bladene fra en potte basilikum og ha over i en foodprocessor sammen med hvitløk, ristede(lett stekte uten smør) pinjekjerner og parmesan.
Kjør sammen og spe med olje.
Smak til med salt og pepper.
Stek terninger av loff sprø i olje og vend inn et par ss pesto i de stekte loffterningene, før de legges i suppen ved servering.
Pesto kan også røres inn i suppen rett før servering.

 

Tirsdag: Monas Halvorsens middagssalat med kylling og chevre

 Bruk gjerne det du finner av frukt og grønt i kjøleskapet.

Mona har samlet disse ingrediensene:

  • Hjertesalat
  • Isbergsalat
  • Ruccola
  • Bønnespirer
  • Brokkolispirer
  • Reddikspirer
  • Squash
  • Agurk
  • Løk
  • Vårløk
  • Pære
  • Kylling
  • Chevre
  • Krutonger (kan kjøpes eller lages av gammelt brød)

Slik gjør du:

Stek kylling og chevre.
Bland sammen alle ingrediensene til en salat.
Lag dressing av honning, olivenolje, skogsbæreddik og balsamicoeddik.

Tomatsalat

Dette trenger du:

  • Bifftomater
  • Røde og gule cherrytomater
  • Salt og pepper
  • Olivenolje
  • Litt sukker

Jordbærfristelse

Bland balsamicoeddik, pepper og litt sukker.
Toppes med vaniljeyoghurt.

 

Onsdag: Mesterkokk Bent Stiansens jordbær og rabarbra Tiramisu 

Dette trenger du:

  • 500 gram jordbær

    Sukkerbrød
  • 2 egg
  • Like mye sukker som egg i antall dl.
  • Like mye finbakstmel som egg i antall dl.
  • ½ ts bakepulver

Mascarponekrem

  • 250 g mascarponeost
  • 2 eggeplommer
  • 2 ss portvin eller marsala
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 eggehviter
  • 75 g melis
  • 1 ss kakao

 Rabarbrakraft/suppe

  • 150 g rabarbra
  • 2,5 dl vann
  • ½ dl sukker
  • ½ vaniljestang
  • 1 stk kanelstang

Slik gjør du:

Sukkerbrød
Knekk eggene og mål dem opp i et desilitermål.
Hell dem i en piskebolle.
Mål opp like mye sukker som egg i antall desiliter.
Pisk til eggedosis.
Mål opp like mye finbakstmel i antall desiliter som egg og sikt melet i eggedosisen sammen med bakepulver.
Vend melet forsiktig inn i eggedosisen.
Pensle et bakepapir med olje.
Legg på sukkerbrødmassen og smør utover i en cm tykkelse.
Stek i ovn 190 grader i 5 minutter. Avkjøl.

Mascarponekrem
Start med å lage mascarponekremen.
Ha osten i en arbeidsbolle sammen med eggeplommer, portvin og sitronsaft.
Rør sammen til en jevn masse.
Stivpisk eggehvite sammen med melis til marengs og bland i ostekremen.

Rabarbrakraft/suppe
Vask rabarbraen og kutt den i biter.
Ha de i en kjele sammen med vann, sukker, delt og utskrapet vaniljestang og kanelstang. Kok opp og la suppen småkoke i 15 minutter.
Sil suppen og sett den til avkjøling i kjøleskapet

Montering
I en glassbolle legges et lag med sukkerbrød som dynkes med rabarbrakraft, så noen skiver jordbær, mascarponekrem og dryss med kakao.
Gjør dette to ganger og pynt toppen av bollen med halve jordbær.
Settes kaldt og serveres etter et par timer.

 

Torsdag: Pytt i panne

Oppskrift av Josefine Andrén, Daglig leder, Funky Fresh Foods.

 Dette trenger du:

  • 1⁄2 dl solsikkefrø
  • 1⁄2 dl gresskarkjerner
  • oliven- eller linfrøolje til steking
  • 1 gul løk i terninger
  • 1 finhakket hvitløksfedd
  • 5 faste poteter i terninger
  • 2 gulrøtter i terninger
  • 2 pastinakker i terninger
  • 1 squash i dobbelt så store terninger som resten 10 hele reddiker
  • 1⁄2 rødløk i tynne skiver
  • salt og pepper etter smak
  • finhakket gressløk

Slik gjør du:

Ta frem en stor stekepanne.
Begynn med å riste solsikkefrø og gresskarkjerner uten olje på høy varme.
Pass på å røre så de ikke brenner seg fast.
La dem få en gyllen farge, hell dem over i en skål og sett den til side.
Senk varmen til middels og ha olje i pannen.
Begynn med å steke gul løk og hvitløk i 1 minutt.
Tilsett deretter poteter og stek videre i 7 minutter.
Ha i gulrot og pastinakk og stek i 6 minutter til.
Ha i mer olje om det trengs, og rør om innimellom.
Tilsett squashen, reddikene og rødløken.
Stek til alle grønnsakene er blitt myke, cirka 5 minutter til.
Tilsett salt og pepper etter smak.
Tilsett de ristede solsikkekjernene og gresskarfrøene, og rør om.
Tilsett gressløken på toppen og server!
Det er godt med sennepsdressing og syltede rødbeter til.

Dressing

  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss rødvinseddik eller sitron 1 ss dijonsennep
  • 1 ss agavesirup

 

Rør ingrediensene sammen.

 

Fredag: Grønne asparges fra Odense

Med Hollandaise smaksatt med Fynsk kaviar

4 personer

Dette trenger du:

  • 1 kg grønne asparges
  • mye vann til koking, med
  • 2 ss havsalt
  • 2 ts sukker per liter

Slik gjør du:

Start med å ta asparges og knekke av bunnen på den. Fra der den knekker naturlig er aspargesen mør. Skrell nå halve aspargesen fra midten av stilken og ned mot bunnen.
Har du hvite asparges må de skrelles nesten fra toppen og helt ned til bunnen for å få vekk alle trevler.
Kok opp rikelig med vann og ha i salt og sukker. Kok asparges i ca 3 minutter, selvfølgelig avhengig av tykkelse. Ta en asparges opp av vannet og når du kan presse fingrene dine mellom aspargeskjøttet slik at de skiller lag er de ferdige. Hvite asparges trenger dobbelt så lang tid som grønne for å bli møre.


Hollandaise-saus

Dette trenger du:

  • 200 g smør
  • 2 eggeplommer
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss vann
  • 100 gram Rognkjekskaviar
  • 2 ss hakket gressløk

Nå skal vi lage en Hollandaisesaus:
Smelt smøret forsiktig slik at det skiller seg. Hell av det klare fettet og hold varmt ved ca 60 grader. Sett en glass eller stålbolle over en kjele med kokende vann. Ha i eggeplommene sammen med vann og sitronsaft. Pisk som en gal til det blir et fint skum som skal varmes opp til ca 70 grader. Det ser du når skummet begynner å stivne.
Ta bollen vekk fra varmen og spe med det varme smøret i en tynn stråle mens du pisker det godt sammen. Det er viktig å begynne med noen dråper som du får pisket inn og øke strålen med smør etter hvert. Når alt smøret er pisket inn og du har en tykk varm majones lignende saus, smaker du den til med salt, pepper og eventuelt litt mer sitronsaft. Ved servering tilsettes rognkjekskaviar, løyrom eller lakserogn og hakket gressløk

Kartoffelmad: Rugbrød med nye Fynske poteter, majones og gressløk
4 personer

Dette trenger du:

  • 4 skiver dansk rugbrød
  • 300 gram kokte kalde nye poteter
  • 4 ss majones
  • 4 ss hakket gressløk
  • 8 reddiker i tynne skiver
  • Litt fingersalt og kvernet hvit pepper

Fremgangsmåte:

Kok potetene i lettsaltet vann og sett dem kaldt.
Skjær tynne skiver med rugbrød og smør dem med en god majones. Del potetene i skiver og legg dem på rugbrødskiven. Dryss med masse hakket gressløk og krydre med fingersalt og kvernet hvit pepper. Pynt med tynne skiver med reddik.