TV 2s kommentator:
– Han er den statsråden som er mest svekket

Justisminister Anders Anundsen (Frp) får sterk kritikk av en samlet opposisjon, men unngikk mistillit i asylbarnsaken. Anundsen sier at han kunne gjort ting annerledes.

Feilinformasjon og manglende undersøkelser er kjernen i begrunnelsen for hvorfor Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet fremmer mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen (Frp) under tirsdagens debatt om utsendelse av lengeværende asylbarn.

En politikkendring som innførte en mykere linje overfor lengeværende asylbarn nådde aldri fram til politiet, men Anundsen sa flere ganger til Stortinget at endringen var forstått og iverksatt.

Opposisjonen samlet seg om sterk kritikk av statsråden gjennom et såkalt daddelvedtak.

Vedtaket baserte seg på et forslag fra Venstre og slår fast følgende:
"Stortinget mener det er sterkt kritikkverdig at justis- og beredskapsminister Anders Anundsen ikke har gitt dekkende informasjon til Stortinget og ikke sørget for at den varslede politikkendring ble fulgt, i saken om utsendelse av lengeværende asylbarn."

Forslaget ble vedtatt med 92 mot 77 stemmer. Representantene fra Høyre og Frp stemte imot.

– Han er den statsråden som er mest svekket, sier TV 2s kommentator Aslak Eriksrud. 

Eriksrud tror imidlertid ikke Anundsen trenger frykte for jobben sin med det første.

– Men når statsminister Erna Solberg en dag foretar en større rokering, så ville jeg kanskje ikke sovet så godt om natten, hvis jeg var Anders Anundsen.

– Mitt ansvar

Anundsen understreket tirsdag ettermiddag at han tar kritikken på alvor og til etterretning, selv om han er uenig i deler av de rødgrønne partienes fremstilling av saken.

– Jeg jeg tar selvkritikk på flere områder hvor ting kunne og burde vært gjort annerledes, sa Anundsen fra talerstolen.

– I denne saken har jeg vært tydelig på at ansvaret har vært mitt. At det foreligger ansvarsfraskrivelse vil jeg på det sterkeste avvise, sa statsråden.

Han tar altså ansvar for at de politiske føringene fra Justisdepartementet ikke ble videreformidlet fra Politidirektoratet til Politiets utlendingsenhet (PU), men sier at feil kan skje.

– Det er også godt lederskap å ha tillit til de underliggende etater, at de gjennomgår og følger opp tildelingsbrev. Men feil og rutinesvikt kan skje. Det må vi bruke i en læringsprosess som i framtiden gjør oss sterkere, sa Anundsen.

Anundsen sa at det er viktig for ham å være en god leder og ta ansvar.

– Jeg tar ansvar for alt som skjer på mitt ansvarsområde. Det er jeg som har ansvar for de feilene som ble begått og jeg har ansvar for å rydde opp, understreket Anundsen som svar på oppfølgingsspørsmål fra Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

Ap: – Brudd på grunnloven

Arbeiderpartiets Jette Christensen åpnet debatten tirsdag formiddag med en kraftsalve mot justisministeren.

– Justisminister Anders Anundsen har ikke Arbeiderpartiets tillit. Han har brutt Grunnloven og han har brutt opplysningsplikten, sa Christensen.

Deretter fortsatte hun med å si at Anundsen har gitt uriktig informasjon til Stortinget og dessuten holdt tilbake informasjon til Stortinget, at han ikke leser sine brev, ikke følger opp beskjeder han gir, at han skylder på embetsverket for noe han selv har ansvaret for – og at han forskutterer hva embetsverket kommer til å si i en høring.

– Beskjeden om politikkendringen nådde aldri politiet. Da det ble avslørt, sa justisministeren at det likevel hadde skjedd, sa Christensen.

I tillegg til den konstitusjonelle siden av saken, der Ap lander på å stemme for mistillit mot Anundsen, pekte hun på at saken også handler om en opplevd tillit.

SV: – Alvorlige feil må få konsekvenser

Anundsen ga Stortinget uriktig informasjon – til tross for at han fikk flere muligheter til å gjøre undersøkelser, ifølge SVs Bård Vegar Solhjell.

– Det var først under høringen i kontrollkomiteen at han forsto dette, da han hørte sine egne underliggende etater. La meg understreke, en statsråd har alltid tilgang til informasjon fra sine underliggende etater. Enten direkte eller gjennom embetsverket, sa Solhjell som åpnet debatten tirsdag.

– Dette er en alvorlig sak. Den handler om ekte mennesker og ekte barn som får sin skjebne bestemt av Stortinget. Dessuten handler det om demokratiet. Stortinget må kunne stole på at informasjon fra statsråden er korrekt, sa Solhjell.

Han la til at det må være rom for feil i politikken, men «alvorlige feil må få konsekvenser for den som er ansvarlig».

KrF: Kritikkverdig, men ikke mistillit

KrF mener at det ikke kan bevises at justisministeren bevisst har gitt informasjon til Stortinget som han måtte ha visst ikke var korrekt.

Derfor stemmer KrF ikke for mistillitsforslaget fra de rødgrønne mot justisministeren.

KrF ønsker derimot at Stortinget uttaler at Anundsen på en «svært alvorlig og kritikkverdig» måte ikke har opplyst Stortinget på en god nok måte, fremholdt KrFs Hans Fredrik Grøvan under asyldebatten.

KrF mener at et en ambisjon om å øke antall returer har overskygget politikkendringen som skulle føre til en mykere linje overfor lengeværende asylbarn.

– Det framstår for oss som rimelig klart at måltallfokuset har trumfet det meste, og at det har påvirket utsendelse av lengeværende asylbarn. Det er etter KrFs syn svært alvorlig og kritikkverdig, sa Grøvan. Likevel går de ikke inn for mistillit.

Høyre mot mistillit

Høyre mener antall asylbarn ikke kan brukes som bevis på endring, eller ikke endring, i asylpolitikken.

Løpende statistikk over antall utsendte asylbarn er uegnet til å fortelle om endringen av asylpolitikken var blitt satt ut i livet, fremholdt Høyres Michael Tetzschner i mistillitsdebatten mot justisministeren tirsdag.

Tetzschner mener at forhold ute i verden betyr så mye for hvor mange som blir returnert, at statistikken er uegnet til å si noe om politikkendringen ble satt ut i livet.

– Man kan altså ikke lese dette ut fra søylediagram. Da skal du i så fall ha en svært livlig fantasi, trolig så livlig at du ikke burde vært i politikken, sa han.

Flere returnerte asylbarn

Et hopp i antall returer i fjor høst er blitt brukt som et argument for at justisministeren burde forstått at politikkendringen ikke ble fanget opp i politiet i debatten om Anders Anundsen har Stortingets tillit eller ikke.

Høyres konklusjon etter behandlingen i kontroll- og konstitusjonskomiteen er at det ikke er grunnlag for mistillit mot Anundsen – fordi han ikke har brutt informasjonspolitikken.

– Opplysningene som ble gitt, var fullgode ut fra de spørsmål som ble stilt, sa Tetzschner.

(NTB/TV 2)