PST mener 49-åring har spredt terrorinformasjon

Politiet ble tipset av mannens arbeidsgiver, Aker Solutions, etter brudd på interne regler. 

Det bekrefter PST overfor VG. Mannen er ansatt i Aker Solutions, og ble pågrepet på arbeidsplassen. 

– PST har pågrepet en 49 år gammel norsk statsborger, siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 147 c. Det er ikke tatt beslutning om det skal begjæres varetektsfengsling, sier kommunikasjonsrådgiver i PST, Siv Alsen, til TV 2. 

49-åringen jobber som ingeniør og er opprinnelig fra Irak, men er etter det TV 2 kjenner til ikke en sentral skikkelse i det ekstreme islamistiske miljøet i Norge. 

Har spredt terrorinformasjon

Politiadvokat Signe Aalling opplyser at mannen er siktet for å ha spredt informasjon som er særlig egnet til å begå terror. Pågripelsen var ifølge Aaling ikke dramatisk.  

PST ønsker ikke å gi noen detaljer rundt informasjonen, eller om den terrorsiktede mannen. 

Arbeidsgiveren varslet politiet

Kommunikasjonssjef i Aker Solutions, Bunny Nooryani, sier til TV 2 at det var selskapet som varslet politiet etter å ha oppdaget at mannen brøt deres interne retningslinjer. 

– Vi kan bekrefte at en person ble pågrepet av politiet i våre lokaler på Fornebu i dag. Foranledningen er at vi gjennom våre kontrollrutiner avdekket at vedkommende har brutt selskapets interne retningslinjer. På grunn av sakens natur, varslet vi politiet. Vi har ingen ytterligere uttalelser å komme med til denne saken.

Avhøres mandag kveld

Advokatfullmektig Bjørn Andre Gulstad bistår 49-åringen i avhør mandag kveld. Gulstad skal ha et møte med klienten før 49-åringen skal avhøres på politistasjonen i Sandvika. 

– Jeg vet ingenting om rammene eller innholdet for avhøret. Det kan ta en time eller det kan ta ti timer, sier Gulstad til TV 2.

Nå vil blant annet mannens forklaring i avhør, i tillegg til politiets beslag fra arbeidsplassen og i mannens bolig avgjøre om han fremstilles for varetektsfengsling de nærmeste dagene. 

Pågripelsen kommer samme dag som det ble tatt ut tiltale for terrorplanlegging og støtte til en terrororganisasjon mot den 24 år gamle norske statsborgeren Ishaq Ahmed

Tre menn terrordømt fredag

Fredag ble de norske statsborgerne Djibril Bashir (30) og Valon Avdyli (28) dømt for å ha sverget troskap til terrororganisasjonen som kaller seg Islamsk Stat, og ha brutt paragraf 147 d. I tillegg ble Valon Avdyli sammen med broren Visar dømt for å ha forsøkt å støtte terrororganisasjonen. 

Bashir er dømt til fengsel i fire år og tre måneder, mens Valon Avdyli fire år og ni måneders fengsel. I dommen heter det at de to var i aktiv tjeneste for terrororganisasjonen i Syria i drøyt seks måneder. Visar Avdyli ble dømt til syv måneders fengsel.

Dette er første gang noen er dømt etter paragraf 147 d i Norge, og aktor i saken, statsadvokat Jan Glent, omtalte det som en historisk dom. 

TV 2 / NTB

Mer innhold fra TV 2