Sier nei til 10.000 flyktninger –nå varsler KrF og Venstre kamp 

Det ligger an til flyktningstrid mellom regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre.

Fremskrittspartiet sa søndag nei til å ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger, og går heller inn for å flytte flere bistandsmidler til å hjelpe flyktninger i Syrias nærområder.

– Vedtaket er en veldig klar beskjed til vår stortingsgruppe og våre statsråder om ivareta Fremskrittspartiets interesser når vi går videre i arbeidet med disse spørsmålene, sier partileder Siv Jensen til TV 2.

Veldig spesielt

Støttepartiene KrF og Venstre reagerer sterkt på Fremskrittspartiets landsmøtevedtak.

– Jeg synes det blir veldig spesielt sett i lys av at statsministeren for tre dager siden på vegne av regjeringen inviterte Stortinget til et bredt samarbeid om hva vi i fellesskap skal gjøre både i nærområdene og når det gjelder til flyktninger til Norge, sier Kristelig Folkepartis Hans-Olav Syvertsen.

KrF vil vurdere å si ja til å ta imot 10.000 syriske flyktninger når partiet holder landsmøte neste helg.

– Må ta ansvar

Venstre mener at Norge både kan styrke det humanitære bidraget i Syrias nærområder og ta imot flere kvoteflyktninger.

– Venstre er uenig i at Norge ikke skal ta sin del av ansvaret for å ta imot flere kvoteflyktninger, sier nestleder Terje Breivik til TV 2.

I resolusjonen fra Frps landsmøte heter det at asylavtalen og budsjettavtalen med KrF og Venstre slår fast at det skal mottas 2250 kvoteflyktninger i 2015. Den framstillingen er ikke Venstre enig i.

– Asylavtalen mellom Venstre, KrF og regjeringen er overhodet ikke til hinder for å ta imot flere kvoteflyktninger, sier Breivik til NTB.

 

Bundet

Siv Jensens partifeller mener landsmøtet nå har bundet henne i forhandlingene med støttepartiene.

– Vår parlamentariske leder eller partileder kan ikke sette seg på et møterom og diskutere på vegne av Fremskrittspartiet å ta imot flere syriske flyktninger. Det er null syriske flyktninger, det har landsmøtet gitt sin tilslutning til, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde til TV 2.

Jensen vil imidlertid ikke gi ham en garanti. På spørsmål om det er uaktuelt for Frp å si ja til å ta imot flere kvoteflyktninger i vårens forhandlinger om revidert budsjett, svarer Jensen slik:

– Jeg har ikke noe behov for å begynne å spekulere på hva som kan komme til å skje i fremtiden, sier hun til NTB.

(TV 2/NTB)