Siv Jensen sier nei til 10.000 flyktninger

Frp-leder Siv Jensen slår fast at Fremskrittspartiet ikke vil ta imot 10.000 flyktninger fra Syria.

– Samtidig pågår det en debatt om mottak av kvoteflyktninger til Norge. Er det virkelig det viktigste vi kan bidra med? Og kan virkelig norske kommuner bosette så mange? spurte partilederen, til applaus fra salen.

Partilederen sier Fremskrittspartiet sier nei til å ta imot 10.000 flyktninger og i stedet ja til å støtte flyktninger i nærområdene.

– Kostnaden for å bosette 1000 flyktninger er beregnet til 1 milliard kroner over fem år. Det betyr at i stedet for å bosette en flyktning i Norge, kan vi hjelpe 14 flyktninger i leirer, sier Siv Jensen under sin tale til Frps landsmøte.

Se hele talen i videovinduet øverst!

– Vi mener det er uaktuelt å ta imot 10.000 syriske flyktninger i Norge. Det er snarere veldig viktig at vi øker den humanitære innsatsen i nærområdene, sier Jensen til TV 2 like etter talen.

– Umulig å sitte i regjering

Tre av partiets fylkeslag mener det må få politiske konsekvenser om et flertall på Stortinget instruerer regjeringen til å ta imot 10.000 flyktninger.

– Om et flertall på Stortinget tvinger regjeringen til å gjennomføre et slikt forslag, da må Fremskrittspartiet ta de politiske konsekvensene av det. Det anses som umulig å fortsette i regjering på slikt grunnlag, skriver Troms Frp i et resolusjonsforslag til partiets landsmøte.

Jensen vil ikke svare på hva partiet vil gjøre om det kommer en slik instruks fra Stortinget.

– Jeg tror ikke vi skal starte de spekulasjonene som jeg vet at dere i media er veldig glad i. Jeg klargjør hva Fremskrittspartiets utgangspunkt er, så tar vi det derfra, sier Jensen.

– Er det klokt å vedta en slik setning på landsmøtet?

– Nå gjenstår det å se hva som blir det endelige vedtaket i morgen. Det er viktig at vi får diskutert gjennom disse spørsmålene. Det er komplisert og sammensatt, sier Jensen til TV 2.

Ingen dans på roser

I landsmøtetalen utrykte Jensen forståelse for partimedlemmer som synes det er vanskelig å samarbeide med Kristelig Folkeparti og Venstre.

– Det er ikke bare en dans på roser å sitte i regjering. Det er oppturer og nedturer. Men med hånden på hjertet, var det noen som trodde dette bare ville bli enkelt? spurte Siv Jensen da hun talte til landsmøtet på Gardermoen lørdag.

– Noen mener det er vanskelig å samarbeide med KrF og Venstre. Det er helt lov å mene det. Det å sitte i regjering betyr ikke å gå fra et parti med mange meninger til et parti med én mening. Diskusjonen skal være like levende i et regjeringsparti som i et opposisjonsparti, mener Jensen.

Hun sier målet med å sitte i regjering er det samme som da landsstyret i Frp sa ja til å bli med: å få gjennomslag for Fremskrittspartiets politikk.

– Vi var lei av å få forslagene våre nedstemt, sier hun.

Jensen slo fast i sin landsmøtetale at finansiering av eldreomsorg må være en statlig oppgave. Hun ser fram til en forsøksordning der staten tar regningen.

– Vi har fått gjennomslag for at forsøket med statlig finansiering av eldreomsorgen skal finansieres ved overslagsbevilgning. Det betyr at det er behovet for den eldre som styrer, ikke kommunens budsjett, sier Siv Jensen.

Hun oppfordret partiets lokalpolitikere til å overbevise sine kommuner om å bli med på forsøksprosjektet om statlig finansiert eldreomsorg.

– I alle år har Frp stått alene om å ville ha en statlig finansiert eldreomsorg. Det er fordi vi ønsker at alle som har behov, skal få det når behovet inntreffer. Ikke avhengig av kommunens økonomi, sier Jensen.

– Nå gleder jeg meg veldig til at alle dere går i gang med dette arbeidet med å bli med på dette forsøksprosjektet. Det ville vært en sann fornøyelse hvis det var Frp-styrte kommuner som gikk i bresjen for å være med på dette, sier hun.

Mer penger til kommunene

Partileder og finansminister Jensen har hørt bønnen fra Frps ordførere, og lover mer penger til kommunene i revidert nasjonalbudsjett.

Frps kommuner, med Os-ordfører Terje Søviknes i spissen, har bedt sin partileder om å kompensere for tapte skatteinntekter som følge av lavere oljepris.

– Regjeringen oppdaterer nå de faktiske tallene for kommunenes økonomi. Jeg kan jo hinte om at det kommer mer penger til kommunene i revidert, sa Siv Jensen til stor applaus fra Frps landsmøte.

Hun gikk ikke i detalj om hvor mye ekstra penger regjeringen vil gi til kommunene i revidert statsbudsjett.

Saken oppdateres

(NTB/ TV 2)

Mer innhold fra TV 2