Røde Kors sender feltsykehus til Nepal

Norges Røde Kors planlegger å sende et feltsykehus med operasjonsstuer til Nepal allerede tirsdag.

Norges Røde Kors understreket på en pressekonferanse søndag at det er viktig at nødhjelpen i katastrofeområdet er godt koordinert, men hovedkontoret i Genève har gitt grønt lys for at Norge sender et feltsykehus.

– Det er mange som kommer inn med hjelp til hovedstaden Katmandu nå, så vi vurderer om vi bør etablere sykehuset i et mer kritisk område der så mange andre ikke kommer til, sier generalsekretær Åsne Havnelid på en pressekonferanse der også utenriksminister Børge Brende var til stede.

Brende: – Veldig imponert

Sykehuset vil ha 60 senger. Over 50 personer fra Norge har allerede meldt seg og gitt beskjed om at de vil reise til Nepal for å bidra for Norges Røde Kors.

– Jeg er veldig imponert over alle de norske humanitære organisasjonene. At Røde Kors nå varsler at de sender et feltsykehus til Nepal med 60 senger, kirurgisk kapasitet og at det er 50 norske leger og sykepleiere som har meldt seg til å reise ut viser styrken i det frivillige norske humanitære arbeidet, sier utenriksminister Børge Brende til TV 2. 

Reiser allerede mandag

Tonje Tingberg er blant Røde Kors-medarbeiderne som skal reise allerede mandag for å delta i et internasjonalt kartleggingsteam for å se hvor behovene for hjelp er størst.

– Jeg skal være helsekoordinator, som en del av det internasjonale Røde Kors sitt kartleggingsteam, så jeg skal ned og undersøke hvor helsebehovet er størst og hvor vi kan rette vår respons inn, sier Tingberg til TV 2.

NTB / TV 2