Skandale-lag får beholde lisensen

– Ville vært rart om de mistet den midt i sesongen, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Valentin Iglinskij er en av ryttene på Astana som er tatt for doping. Nå får laget beholde lisensen sin. Foto: Scanpix
Valentin Iglinskij er en av ryttene på Astana som er tatt for doping. Nå får laget beholde lisensen sin. Foto: Scanpix

Det kasakhstanske sykkellaget har vært involvert i flere dopingepisoder. Forrige uke møtte de lisenskommisjonen for å forsvare seg.

Utfallet for laget var - som i flere av rytternes dopingprøver de siste årene - positivt.

Torsdag bekreftet Det internasjonale sykkelforbundet (UCI ) at Astana beholder lisensen, men vil fortsatt holde laget under observasjon.

Lisenskommisjonen har muligheten til å gjenåpne saken om de ikke respekter retningslinjene. At Astana beholder lisensen overrasker ikke TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

– Ville anket

– Det ville vært veldig rart om de hadde mistet den midt i sesongen. For imaget til sykkelen er det nok ikke bra, men det handler om det juridiske. Hadde Astana mistet den nå ville de ha anket til CAF, som ikke bryr seg om image og kun juss. Da holder ikke saken rent juridisk og UCI vil bruke masse penger på å forsvare seg, forteller Kaggestad til TV 2.

Dermed får fjorårets Tour de France-vinner, Vincenzo Nibali, muligheten til å forsvare triumfen i årets utgave. To Astana-ryttere ble tatt for doping i fjor.

I tillegg ble tre ryttere på juniorlaget tatt. Likevel handler ikke Astanas lisenstrøbbel kun om doping.

– Dette handler om hvordan lage driftes og det er en totalvurdering fra UCI med bakgrunn i lisenskravene. Om rytterne får lønn i riktig tid og rett sum. Der har Astana ikke alltid vært flinke. Det handler også om hvordan ryttere disponeres og brukes. Driver et lag rovdrift på enkelte ryttere kan det føre til doping, påpeker Kaggestad.

Vil straffe enkeltmennesker

TV 2s sykkelekspert vil heller at UCI straffeforfølger ledere og involverte personer i støtteapparatet, enn å ta hele laget.

– Nå jobber det rundt 80 mennesker rundt Astana og det blir ikke riktig å legge ned hele laget. Da bør de heller gå etter enkeltpersoner. Ledere og støtteapparat. Å legge ned hele laget vil ramme personer som ikke er involvert i doping for eksempel, sier Kaggestad.

– Så må også sponsorene vurdere om dette er noe de ønsker å finansiere dette videre, avslutter TV 2s sykkelekspert.

Tidligere har Astana-manager Alexandr Vinokourov blitt tatt og utestengt for dopbruk under Tour de France i 2007, mens daværende Astana-stjerne Alberto Contador mistet sin Tour-seier i 2010 etter en positiv prøve for clenbuterol.

(©NTB/TV 2 Sporten)

Mer innhold fra TV 2