Hjernekirurger skal ha operert etter 26 timer på vakt

– Gjennomfører avanserte operasjonen etter 26-timersvakter

GRANSKES: Nevrokirurgene ved Haukeland Universtitetssykehus skal ha gjennomført operasjoner etter å ha vært 26 timer på jobb.
GRANSKES: Nevrokirurgene ved Haukeland Universtitetssykehus skal ha gjennomført operasjoner etter å ha vært 26 timer på jobb.

Fylkeslegen i Hordaland skal granske nevrokirurgisk avdeling på Haukeland. De vil finne ut om pasienter blir operert av hjernekirurger som har vært på vakt i 26 timer.

26-timersvakter

– Bakgrunnen for at vi starter tilsyn er at vi har fått kjennskap til påstander om at leger opererer etter å ha gått 26 timer på vakt. Dette må vi undersøke nærmere, sier fylkeslege Helga Arianson til Bergens Tidende.

Sykehuset har allerede innrømmet overfor Bergens Tidende at dette skjedde ved flere anledninger i fjor.

Hjernekirurgene er noen av Haukelands best betalte leger og foretar avanserte operasjoner i hode, nakke og rygg. Når de går vakter, varer de i 26 timer. Noen ganger sover de på vakt, andre ganger ikke. De må hele tiden være til stede på sykehuset.

Flere tilfeller

Nevrologisk avdeling vedgår at i elleve operasjoner i 2014 hadde legene vært på vakt i mer enn 26 timer.

– Vi finner at av rundt tusen operasjoner i fjor, er det tre tilfeller der leger har operert etter å ha hatt vakt i 26 timer. Dette har skjedd etter rolige vakter der legen har kunnet sove om natten, men det er like fullt ikke i tråd med ønsket praksis, sier klinikkdirektør Håkon Nordli.

(©NTB)