Tiramisu

En enkel og litt magrere variant enn den italienske dessert-klassikeren.

Se tips for variant uten gluten og uten sukker.
Desserten lages i en dyp form med kanter og flat bunn eller porsjonskåler med 4-5 cm høykant.
3-4 personer

Dette trenger du:
Ladyfingers (savoiardi) eller sukkerbrødbunn, se tips
2 eggeplommer
2 ss melis eller sukker
200 g temperert kremost (light) eller kremost til baking med vanilje
1 dl kesam mager eller vaniljekesam
5-6 ss god sterk avkjølt kaffe
2-3 ss marsala (italiensk dessertvin), amaretto ( mandellikør) eller konjakk
2 ss kakao
2-4 ss revet mørk sjokolade

Slik gjør du:
Vil du bruke sukkerbrød, start med å bake en tynn bunn, se tips.
Visp eggeplommer, melis/sukker til en luftig eggedosis. Rør inn kremost og kesam til en glatt masse.
Bland sammen likør/konjakk og avkjølt kaffe.
Sukkerbrødbunnen skjæres i ca 10x3 cm eller bruk fingerkjeks. Dypp kjeksen/sukkerbrødet i strimler i kaffeblandingen og legg lagvis med ost og kesamkremen i et serveringsfat eler porsjonsglass. Det øverste laget skal være mascarponekrem. Dekk med plastfilm og sett kaldt, 4-6 time.
Ved servering dryss over kakaopulver og revet sjokolade.

Wenches varianter:
- Lag tykk rabarbra-, eple- eller ferskengrøt og legg et lag mellom kjeks og ostekremen, eller dekk desserten rikelig med friske jordbær.

Tynn sukkerbrødbunn
2 egg
50 g sukker
60 g hvetemel
¼ ts bakepulver

Visp egg og sukker til eggedosis. Sikt inn hvetemel og bakepulver.
Dekk et stekebrett med bakepapir og bre ut deigen til ca 2 cm i høyden. Stek på midterste rille i varm stekeovn, 200 oC i 6-7 min.
Avkjøl under et fuktig klede.

Tynn sukkerbrødbunn uten gluten og sukker
2 eggehviter
1-2 ss sukrin golden
1 dl mandelmel

Visp eggehvitene til de er stive, tilsett sukrin og visp videre.
Vend inn mandelmel med en slikkepott.
Bre deigen utover et stekebrett dekket med bakepapir, ca 2 cm høyde. Stek i varm stekeovn 200 oC, miderste rille, 6-8 min.
Avkjøl under et fuktig klede/kjøkkenhåndkle.