Vil ha godkjenning av politietterforskere

Ivar Fahsing mener det bør innføres en godkjenningsordning for politietterforskere, og at denne bør være uavhengig av Politidirektoratet.

ØNSKER GODKJENNING: Forsker mener det bør innføres en godkjenningsordning for politietterforskere. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / Scanpix
ØNSKER GODKJENNING: Forsker mener det bør innføres en godkjenningsordning for politietterforskere. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / Scanpix

Fahsing, som er i ferd med å avslutte en doktorgrad innen politietterforskning, sier til Politiforum at han ikke tror det er tilstrekkelig at bare direktoratet (POD) setter standarden for hva politietterforskere skal kunne.

– Skal en slik ordning få den nødvendige legitimiteten, bør den ikke være underlagt dem som også er ansvarlig for å levere kvaliteten i tjenestene, forklarer han. Som en parallell viser han til at Statens autorisasjonskontor for helsepersonell ikke er fagpolitisk underlagt Helsedirektoratet.

England har allerede et eksternt organ som tar seg av den nasjonale standarden for yrker som jobber med beredskap og rettshåndhevelse. Da Fahsing testet nyutdannede i politiet i England og her hjemme, fant han at de norske politifolkene var flinkest til å forstå hva etterforskning faktisk går ut på.

– Samtidig er det tydelig at vi har noe å lære av våre engelske kollegaer på ekspertnivå som skal drive med etterforskning på heltid og med tyngre saker.

Fahsing mener etterforskningsfaget i Norge i dag er i en overgangsfase mellom det gamle og det nye.

NTB