Energibarer

Slik lager du enkelt hjemmelagde energibarer. Perfekte til trening og som turmat!

Bruk gjerne økologiske råvarer.

Dette trenger du:

  • 2 ss Cocosa (kaldpresset kokosolje fra helsekost)
  • 2 ss honning
  • Ca. 100 g mørk sjokolade
  • 100 g smør
  • 2 ½ dl havregryn (gjerne økologiske)
  • 2 dl valnøtter, hakkede
  • 2 dl gresskarkjerner
  • 2 dl kokosmasse
  • 1 ½ dl solsikkefrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl rosiner
  • 1 dl aprikoser, hakkede eller evt. tørket tranebær eller blåbær
  • Evt. hakket mørk sjokolade

Slik gjør du:

Smelt Cocosa og mørk sjokolade på svak varme til den blir flytende.
Rør inn honning og sett til side.
Smelt smør i en annen kasserolle.
Tilsett havregryn og rør om til de blir gylne.
Senk temperaturen til det laveste.
Tilsett hakkede valnøtter, gresskarkjerner, kokos, solsikkefrø, sesamfrø, rosiner og aprikoser.
Tilsett smeltet Cocosa og sjokoladeblandingen, og bland godt sammen.
Massen skal være fast, men blir den litt tørr/smuldrete kan du tilsette litt mer smeltet sjokolade eller litt mykt smør, for å få den til å henge sammen.
Trekk kasserollen vekk fra platen.

Kle en form med bakepapir eller plastfilm.
Fordel massen jevnt utover.
Legg bakepapir eller plastfilmen over og legg på et press, for eksempel poser med mel eller sukker.
Sett kaldt natten over, gjerne i en fryseboks.
Del opp i passende biter og pakk hver og en i plastfilm.
Oppbevar kaldt.

 

Müslibarer med kokos

Dette trenger du:

  • 2 ½ dl havregryn
  • 2 1/2 dl kokos
  • 1 ½ dl hvetekim eller knust quinoa
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl solsikkefrø
  • 1 dl gresskarkjerner eller hakkede nøtter
  • 2 dl hakkede tørkede dadler eller annen tørket frukt.
  • Evt. 50 -75 g hakket mørk sjokolade (minst 70 %)
  • 50 g smør
  • 40 g kokosfett
  • ½ dl honning
  • Evt. litt salt

Dette trenger du:

Lettstek havregryn, kokos, sesamfrø, solsikkefrø og gresskarkjerner ved middels temperatur i en tørr stekepanne i 4-5 min.
Avkjøl.
Tilsett hakkede dadler.
Smelt smøret og kokosfettet på lav temperatur i en kjele, tilsett honningen og bland godt sammen.
Hell smør og kokosfettblandingen over det tørre og bland sammen.
Dekk et stekebrett med bakepapir og fordel massen utover stekebrettet.
Avkjøl.

Del opp i passende biter.
Bruk evt. en pizzarulle eller en skarp kniv.
Legg i tett boks og oppbevar i kjøleskap.
Holder seg i kjøleskapet 8-10 dager.
Kan også fryses.

 

Nøtte- og kokoskuler med tørkede dadler

Dette trenger du:

  • 10 tørkede dadler uten steiner
  • 2 ½ dl valnøtter eller pistasjnøtter
  • 2 1/2 dl kokos
  • ½ ts vaniljesukker
  • 3-4 ss økologisk kaldpresset kokosolje/fett
  • 1 krm (1/5 ts) salt

Slik gjør du:

Hakk dadler og nøttene i en blender til en grov masse.
Bland inn kokos. Rør inn smeltet kokosfett/olje og salt.
Avkjøl ”deigen” i 10-15 min i kjøleskap.
Ta deigen ut og form til kuler som er litt større enn klinkekuler.