Frisk og smakfull ostekake

Mandag er bakedag hos Wenche og en deilig ostekake sto på menyen.

Tips til glutenfri kake: Bruk glutenfrie usøtede grove kjeks. Eventuelt like deler malte mandler og glutenfrie havregryn.

 

Dette trenger du:

Bunn:

  • 150 g havrekjeks, usøtet
  • 75 g mykt smør
  • ½ dl sukker
  • 1 ts kanel

Ostefyll:

  • 700 g kremost naturell, romtemperert
  • 1 ¼ dl sukker
  • Frø av ½ vaniljestang
  • 4 egg
  • Skallet av ½ sitron, kun det gule, finrevet

Topping:

  • 5 dl crème fraiche eller seterrømme
  • ½ vaniljestang
  • 1 dl sukker
  • Finrevet skall av ½ sitron

Slik gjør du:

Knus kjeksen og bland med smeltet smør, sukker og kanel.
Ha blandingen i en springform på 26 cm, dekk bunnen med bakepapir.
Press massen godt ned mot bunnen og ut i kantene.
Sett formen i kjøleskapet mens fyllet lages.
Varm stekeovnen til 150 grader.

Bland sammen myk kremost, sukker, frø fra ½ vaniljestang, eggene og halvparten av det revne sitronskallet.
Bland til en glatt masse.
Hell røren i formen med den avkjølte bunnen og stek i varm stekeovn i 35-40 min. Ostekaken skal fortsatt være skjelven/dissete når den tas ut av stekeovnen (la stekeovnen fortsatt stå på).
Sett ostekaken til avkjøling på rist i ca.15 min.

Bland sammen rømme/crème fraiche og sukker, resten av sitronskallet og skrap ut frøene av den ½ vaniljestangen.
Fordel blandingen forsiktig over den avkjølte ostekaken i springformen, slik at den forstekte ostekaken ikke ”sprekker”.
Sett formen med kaken tilbake i stekeovnen i 5 min.
Avkjøl. La ostekaken stå i kjøleskapet 6-8 timer før den serveres.
Server med frisk frukt eller bær, eller en bær-saus av mosede bær.