Løksuppe -en fransk klassiker

Populært siden romertiden og historisk sett en fattigmannsrett. I dag er løksuppen en fransk klassiker, som like gjerne serveres på de fineste restauranter som til hverdags.

Løksuppe
Rimelig og mettende mat til mange mager.
Glutenfri: Når brødet er glutenfritt og hvetemel sløyfes.
Fri for melk: Når ost sløyfes og brødet er bakt uten melk.

Dette trenger du til 4 personer:

½ - ¾ kg løk
4-5 ss olivenolje
2-4 fedd hvitløk
1 ss hvetemel (kan sløyfes ved glutenfrikost)
2 kvister frisk timian
2 dl tørr hvitvin eller eplejuice
1 ss sennep
1 l god kraft
1 laurbærblad
grovmalt pepper
1 ts salt
vellagret ost for eksempel sveitser, Jarlsberg, Norvegia eller cheddar
ca. 50 g revet parmesan
4 skiver daggammel loff/halvgrovt brød

Slik gjør du:

Rens og del løken i tynne skiver og hakk hvitløk.
Varm olje i en stor gryte.
Tilsett løken og la den surre på svak varme under omrøring til løken «faller» sammen og blir blank, ca. 15-20 min. Løken skal ikke bli brun.
Tilsett hvitløk og timian mot slutten.
Tilsett hvetemel og sennep, og la surre et par minutter før vin eller eplejuice tilsettes. Rør hele tiden!
Kok opp og tilsett kraft og laurbærblad.
Kok opp og la suppen trekke 40-50 min.
Smak til med salt og pepper.
Skjær skorpen av brødet og skjær innmaten av loff i terninger.
Rist terningene i litt olje i en stekepanne.
Fordel suppen i ildfaste porsjonsformer.
Legg loffterningen over og dryss over rikelig med ost.
Gratiner i varm ovn ved 250 grader, 6-8 min, eller under grillen i kort tid. Osten skal få en gyllen og fin farge.
For en mer mettende suppe, server med ekstra brød som kan dyppes i suppen.