Saftige koteletter

Marinert med appelsin, chili og ingefær

Denne retten kan lages i leirgryte/rômertopf eller i ildfast form i stekeovnen.

Svinekoteletter kan byttes ut med lammekoteletter eller kyllingfilet eller -lår.

Du trenger:

3 appelsiner
2 fedd hvitløk
1 ss finhakket frisk ingefær
1 rød chili
2-3 ss olje
4-5 svinekoteletter, nakke eller kam
8-10 mellomstore poteter
2–3 gulrøtter eller 1 stor søtpotet
1 fennikel
6-7 sjalottløk
Frisk koriander eller timian
Salt og pepper
Olje til steking

Slik gjør du:

Lag en marinade ved å blande sammen finrevet skall av én appelsin, saft av én appelsin, finhakket hvitløk, ingefær og chili (skrap ut frø for å gjøre retten mild) og olje.
Legg kotelettene i marinaden 20-30 min på kjøkkenbenken.

Rens og del poteter i båter, gulrøtter i litt store biter, fennikel i båter og sjalottløk i to. Legg i et ildfast fat, dryss over salt og pepper.
Legg over litt frisk koriander/timian og vend inn litt av marinaden fra kjøttet.
Stek i varm stekeovn ved 225 grader i ca. 40 min.

Stek kotelettene i olje tilsatt smør, i 3-4 min på hver side på middels varme.
Hell over resten av marinaden mot slutten av steketiden og legg kotelettene over grønnsakene i stekeovnen de siste 15-20 min.
Skjær av skall og hvite hinner på de to siste appelsinene, del i båter og legg over i formen med poteter og grønnsaker de siste 10 min.
Server med den gode sjyen og en liten ”klatt ” rømme eller crème fraiche.

TIPS:

Rômertopf
Legg gryten i vann ca. 1 time før den skal brukes. Ny gryte bør ligge i vann 8-10 timer. Lag marinade som beskrevet over. Legg poteter, grønnsaker og skrellet appelsin i båter i formen. Legg over koteletter og hell over marinaden. Legg på lokk og sett i kald stekeovn. Sett ovnen på 200 grader og stek i 2-2 1/2 time.