Coop får overta ICA

Konkurransetilsynet sier ja til Coops kjøp av ICA Norge. Det forutsetter at Coop selger 93 butikker.

Coop har forpliktet seg til å selge 43 dagligvarebutikker til Bunnpris og 50 butikker til NorgesGruppen for å unngå at oppkjøpet svekker konkurransen, opplyser tilsynet.

– Denne løsningen ivaretar den nasjonale konkurransen og forbrukernes interesser. Uten salg av butikker ville oppkjøpet ført til begrenset konkurranse i en rekke lokale markeder, og det ville også svekket konkurransen nasjonalt, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

– Svekket konkurranse kan føre til høyere priser, dårligere utvalg og dårligere service. Det vil være til skade for forbrukerne. Coop har foreslått tiltak som avhjelper disse konkurranseproblemene, og vi har kommet til at Coops valg av kjøpere ikke skaper nye konkurranseproblemer. Derfor har vi godkjent oppkjøpet, sier Meyer.

– Dette har vært en omfattende og krevende sak, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen.

Han opplyser at alle de berørte markedene er analysert, fordi virkningen på den lokale konkurransen har vært avgjørende for Konkurransetilsynets vurderinger.

Det var i oktober at det ble kjent at Coop ville kjøpe Ica for 2,5 milliarder kroner.

– Overtakelsen av ICA Norge er et stort og viktig løft for Coop. Det er også den beste løsningen for ansatte, forbrukere og leverandører når situasjonen er slik at ICA avslutter sitt engasjement i Norge, sa administrerende direktør Svein Fanebust i Coop Norge til TV 2 da.

Konkurransetilsynet måtte godkjenne avtalen og kom onsdag med sin beslutning.

NorgesGruppen inngikk tidligere i år en innkjøps- og distribusjonsavtale med ICA. Likevel har det vært kjent en stund at ICA vurderte å selge sin virksomhet i Norge.

Samarbeidsavtalen mellom NorgesGruppen og ICA bortfaller som følge av oppkjøpet.
NorgesGruppen er fortsatt landets største matvarekjede, med en markedsandel av dagligvarehandelen på 39,3 prosent.

NTB/ TV 2