Pai med fem ulike løk

Wenche er tilbake på kjøkkenet og lagde en fantastisk løkpai med parmesanbunn.

En paibunn lages vanligvis med smør og mel, denne gangen har jeg valgt å lage en luftig bunn med tørrgjær, tilsatt revet parmesan.

Til form, str. 20-22 cm.

Dette trenger du:

Bunn:
½ dl vann
½ dl olivenolje
¾ ts salt
2 ss revet parmesan (nyrevet)
2 ts tørrgjær
2 ½ - 3 dl hvetemel

Fyll:
2 gule løk
1 rødløk
3 sjalottløk
1-2 fedd hvitløk (kan sløyfes)
2 vårløk
Smør/olje til steking
2 ts tørket urtekrydder, f. eks provencekrydder
2 egg
1 dl melk
1 dl kesam eller 1 dl fløte
Salt og pepper
1 ts tørket urtekrydder for eksempel oregano eller timian
1 ½ -2 dl revet hvit ost

Slik gjør du:

Deig: Bland sammen varmt vann og olje til ”fingervarmt”.
Tilsett salt, revet parmesan, gjær, og mesteparten av hvetemelet, og arbeid sammen til en glatt deig.
Dekk til bakebollen og sett deigen til heving i 20-30 min.
Smør en paiform som er 20-22 cm i diameter.
Kjevle ut deigen slik at den dekker paiformen, godt over kanten.
Prikk med en gaffel og forstek bunnen i varm stekeovn på 200 grader, på nederste rille i ca. 10 min.

Rens og del løk i tynne båter, finhakk hvitløk og finsnitt purre.
Surr løken i smør/olje ved middels varme til løken er myk uten å bli brun.
Finsnittet purre og urtekrydder tilsettes helt mot slutten.
Pisk sammen egg, melk, kesam eller fløte, salt, pepper og halvparten av osten.
Legg løkblandingen i den forstekte paibunnen, hell over kesam/fløteblandingen og dryss over resten av osten.
Stek videre ved 200 grader i 30-40 min. til eggeblandingen har stivnet og osten smeltet.

Serveres lun som egen rett eller som tilbehør til røkt eller gravet laks/ørret eller spekeskinke/spekemat .
Tilbehør kan være grønnsalat eller en tomatsalat.